Razowe babeczki z owocami - KUKBUK

Razowe babeczki z owocami

W moim rodzinnym domu panowało przekonanie, że wypiekanie pieczywa i słodkości to dobry sposób na okazywanie miłości bliskim. Kuchnia bez zapachu domowego ciasta nie jest już tak przytulna i ciepła, a w widoku pustej patery na ciasto jest jakiś głęboko ukryty smutek. Tak jakby nikt nie chciał dzielić się z bliskimi kawałkiem słodkiego szczęścia.

Eweliny Majdak

babeczki razowe kukbuk

Nadal tak uważam, może dlatego nie potrafiłabym być na diecie. Nie zrozumcie mnie źle, potrafię z dystansem patrzeć na rzędy półek wypełnionych słodyczami, nie kuszą mnie witryny cukierni czy lokalne piekarnie. Nie umiem jednak oprzeć się choćby najmniejszemu kawałkowi domowego ciasta. Wśród ulubionych od zawsze są drożdżowe i biszkopt. Zaraz za nimi dumnie prężą się sernik wiedeński i czekoladowe ciasta bez mąki. Ale też lubię poskubać szarlotkę czy babeczkę na ucieranym cieście. Zasada jest tylko jedna – nie może być za słodko, za to z dodatkiem pełnoziarnistej mąki. Minęło sporo czasu, zanim doceniłam jej walory smakowe i nauczyłam się z nią pracować. Teraz wiem, że nie zamienię jej z powrotem na oczyszczaną mąkę, bo to właśnie ta razowa jest prawdziwą królową mąk. I chociaż domowe pełnoziarniste babeczki nie wyglądają tak okazale jak te z kawiarnianych sieciówek, są o niebo lepsze. Bo one nie muszą niczego udowadniać – liczy się tylko wnętrze.

razowe babeczki kukbuk

Razowe babeczki z mrożonymi owocami

6 porcji n

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dwanaście papierowych papilotek umieszczamy w formie do pieczenia muffinów. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Jajka, jogurt i oliwę mieszamy krótko, ale dokładnie, za pomocą trzepaczki balonowej. Mokre składniki dodajemy do suchych i dokładnie mieszamy. Wrzucamy mrożone owoce i wszystko jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do papierowych papilotek, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut. Ostudzone babeczki możemy posypać cukrem pudrem.

 

Więcej przepisów Eweliny Majdak.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: