Ramen na ekranie - KUKBUK

Ramen na ekranie

W przyszłym tygodniu startuje 8. Festiwal Filmowy Pięć Smaków, o którym pisaliśmy już tutaj. Wśród festiwalowych projekcji znalazło się miejsce dla filmu Juzo Itamiego „Tampopo“, który reprezentuje gatunek ramen western i opowiada o jednej z najlepszych azjatyckich zup.
Ramen kukbuk

Bohaterem filmu „Tampopo“ jest Goro, współczesny kowboj, który pomaga tytułowej bohaterce znaleźć idealną recepturę na ramen. Podobno z filmu nie sposób nie wyjść głodnym, dlatego mamy dla was dobrą wiadomość. Po projekcji, która odbędzie się 15 listopada o godzinie 12:30 w kinie Muranów, zapraszamy was na ramen w wykonaniu Luizy Trisno, szefowej kuchni w krakowskiej restauracji Ramen Girl. Żeby pobudzić wasze apetyty, zapytaliśmy Luizę o sekrety tej zupy.

 

Czym jest ramen?

Ramen to duża japońska zupa pełna dodatków. Pochodzi z Chin, ale dobrze zaadaptowała się w Japonii. Podstawą ramenu jest wywar. Może być wegetariański, zrobiony na prażonych warzywach, ale przeważnie gotuje się go na kościach (wieprzowych, wołowych), z dodatkiem bekonu, gęsiny, a nawet mięsa kaczki, i przyprawia czosnkiem i imbirem, czarnym czosnkiem lub sokiem z pieczenia mięsa. Prosty bulion można ugotować także na grzybach shitake, glonach kombu i odrobinie sosu sojowego. Drugi składnik to makaron, może to być gryczana soba, makaron ryżowy lub pszenny. Na końcu w misce lądują dodatki: mięso, jajko gotowane lub smażone, pikle, warzywa, rzodkiew japońska, glony. Kombinacji jest nieskończenie wiele!

 

Skąd przyszła do nas moda na ramen?

Z Nowego Jorku. David Chang założył bar Momofuku i zaczął przygotowywać wywar na glonach kombu i wędzonym bekonie, który nowojorczycy pokochali błyskawicznie.

 

Jaką karierę wróżysz ramenowi w Polsce?

To bardzo trudna zupa. Niełatwo jest przygotowac dobry, subtelny wywar, znaleźć idealne proporcje.  Podobnie jest z makaronem, dlatego obecnie pracuję nad własną recepturą. Polacy kochają zupy, więc jeśli tylko znajdą się ludzie, którzy będą robić dobry, autentyczny ramen, z pewnością go polubią.

 

Mamy dla was 10 pojedynczych zaproszeń na film „Tampopo“ i pokaz gotowania ramenu. Co należy zrobić, żeby wygrać? W komentarzu pod postem powiedzcie nam o swojej ulubionej zupie. Macie czas do 13 listopada do godziny 12. Autorzy najciekawszych opowieści dostaną od nas wejściówki, wyniki ogłosimy 13 listopada o godzinie 16. Powodzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: