Quiche lorraine - KUKBUK

Quiche lorraine

Moja przyjaźń z kuchnią francuską rozwijała się powoli, krok po kroku, danie po daniu, począwszy od tych najprostszych, klasycznych potraw. Jedną z nich był oczywiście quiche lorraine.
Quiche lorraine kukbuk

Moja przyjaźń z kuchnią francuską rozwijała się powoli, krok po kroku, danie po daniu, począwszy od tych najprostszych, klasycznych potraw. Jedną z nich był oczywiście quiche lorraine.

 

Zasadniczo quiche to rodzaj wytrawnej tarty, której spód przykrywa się tzw. migaine, czyli mieszaniną jajek i gęstej, lekko kwaśnej, tłustej śmietany – crème fraîche.

Rodzajów quiche’ów jest mnóstwo i tylko od naszej wyobraźni zależy, jakie nadzienie znajdzie się w środku.

 

Mogą to być szpinak, łosoś, szparagi, cukinia, a nawet małże. Co kto lubi, co się komu podoba i co akurat ma pod ręką.

 

Quiche lorraine jest we Francji niezwykle popularny, dostępny w każdym sklepie spożywczym i w większości piekarń, nie sposób go przeoczyć. Jak wskazuje nazwa, potrawa pochodzi z Lotaryngii, regionu położonego w północno-wschodniej części kraju. Pierwsze wzmianki na temat tej potrawy pochodzą z XVI wieku.

 

Wypróbowałam wiele przepisów na quiche lorraine, ale ten jest moim zdaniem najlepszy. Spód jest bardzo lekki, kruchutki. Nadzienie składa się z kilku prostych, niedrogich składników, z których najważniejszy jest oczywiście chudy boczek wędzony. Quiche’a można jeść na zimno – jako przekąskę – lub na ciepło, w towarzystwie sałatki – jako całkiem smaczne danie główne. Gorąco polecam!

Quiche lorraine kukbuk

Quiche lorraine

4-6 porcji j

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy posiekane masło i łączymy wszystko razem opuszkami palców, aż powstanie coś w rodzaju kruszonki. Żółtko mieszamy z wodą i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy szybko, aby ciasto zbytnio się nie zagrzało. Formujemy placek, owijamy folią i chowamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto na posypanym mąką blacie. Foremkę na tartę smarujemy masłem i przykrywamy ciastem, dociskamy brzegi. Nakłuwamy widelcem, przycinamy do wysokości foremki i wstawiamy do lodówki na kolejne pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, posypujemy wierzch fasolą i pieczemy „na biało” przez 10-15 minut. Wyciągamy, aby przestygło.

Boczek kroimy na cienkie paseczki i podsmażamy. W miseczce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, dodajemy boczek (tłuszcz odlewamy). Przyprawiamy pieprzem i gałką muszkatołową, a następnie wylewamy na podpieczony spód. Wierzch posypujemy serem i pieczemy w 180°C około 40 minut, aż się ładnie zarumieni.

Quiche lorraine kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: