"Qmam kasze" - rozdajemy książki - KUKBUK

„Qmam kasze” – rozdajemy książki

Kipi kasza, kipi groch... Wracamy do mądrości z dzieciństwa!
qmam kasze ksiazki konkurs kukbuk

Poranek, budzik dzwoni od dziesięciu minut. Oczy zapuchnięte, za oknem ciemno, próbujecie wstać, ale bezradnie z powrotem opatulacie się kołdrą. Na domiar złego wcale nie jesteście głodni. Przemęczenie, częste przeziębienia, przewlekła chrypa, czy po prostu nagłe spadki energii, z którymi nie ma co walczyć. Znacie to? Nie jesteście sami. Maia Sobczak, autorka „Qmam Kasze” obserwuje podobne objawy u swoich pacjentów. W swojej książce przekonuje, że wszystko zaczyna się w kuchni: „Kiedy jesz byle co, ogarnia cię rozgoryczenie i zła energia, która przekłada się na twoje relacje ze sobą i z całym światem.” Ale po chwili uspokaja: „Wystarczy drobna zmiana, by wszystko ruszyło w dobrym kierunku”. Musimy tylko nauczyć się na nowo odczytywać sygnały, które nam wysyła nasz organizm i zacząć jeść w zgodzie z porami roku i własnymi potrzebami. Tylko co robić, kiedy niewprawni w słuchaniu siebie za potrzebę organizmu weźmiecie zwykłą czekoladową pokusę i kolejny raz utoniecie w morzu cukrów prostych? Albo, przekonani o swoim wilczym głodzie, złapiecie za telefon i po chwili na waszym stole wylądują dwie pizze, makaron i pudełko lodów?

W „Qmam kasze” znajdziecie podpowiedzi, jak wyjść z nawet najbardziej wstydliwej opresji – większość ma swoje źródło w kuchennych nawykach, z którymi autorka najchętniej walczy tytułową kaszą. Jej książka to kopalnia wiedzy, którą nasze babcie miały w małym palcu, a którą my odstawiliśmy na boczny tor naszych kuchni, skłonni ograniczyć swoje węglowodanowe potrzeby do produktów wszędobylskiej pszenicy. Zakochani w makaronie czy zniechęceni wspomnieniami z przedszkola, na wiele lat obraziliśmy się na kasze. Niesłusznie. Wiedzieliście na przykład, że gryka wspaniale odkwasza organizm? Albo, że popularna jaglanka czyni cuda w walce z pierwszymi oznakami przeziębienia?

Z „Qmam kasze” dowiecie się też, które zboża są bezpieczne dla celiaków, które działają wychładzająco, a którymi ogrzewać się w zimowe poranki. To też zbiór małych sekretów – jak przechowywać (kto by pomyślał, że kasza jaglana lubi świeże powietrze), gotować i czego nie jeść w nadmiarze. No i najważniejsze, czyli przepisy na zbożowe cuda, dzięki którym już nigdy nie nazwiecie kaszy nudną: orkiszowe gofry z cynamonem czy sałatka z kaszy jęczmiennej i arbuza z sosem rokitnikowym.

 

Jeśli jesteście gotowi dać kaszy drugą szansę, ale nie wiecie, od czego zacząć, to książka Mai Sobczak na pewno popchnie was do działania. Zwłaszcza, że jest świetna okazja, żeby na własnej skórze zbadać, czy od kaszy faktycznie człowiek zdrów! Mamy dla was 3 egzemplarze „Qmam kasze”, którymi nagrodzimy najciekawsze propozycje potraw z kaszą w roli głównej, które największego sceptyka przekonają do powrotu do korzeni. Swoje pomysły wysyłajcie do 9 stycznia na adres konkurs@kukbuk.com.pl. Zwycięzców ogłosimy w poniedziałek, 11 stycznia. Powodzenia!

REGULAMIN

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: