Przygotowywanie grzybów - KUKBUK

Przygotowywanie grzybów

Grzyby potrafią zachwycić smakiem i aromatem zarówno jako dodatek, jak i główne danie. Z Club des Chefs dowiesz się, jak odpowiednio umyć i przyrządzić grzyby różnego rodzaju. Odkryj więcej przepisów stworzonych przez szefów kuchni wyróżnionych gwiazdkami Michelina a także Wojciecha Modesta Amaro, zainspirowanych linią sprzętów Samsung Chef Collection.
jak gotowac grzyby kukbuk

Jak przygotować grzyby?

Najpierw przycinamy końcówkę nóżki małym nożem, aby pozbyć się drobinek błota i ziemi.
Czyścimy delikatnie pędzelkiem kuchennym i wycieramy papierowym ręcznikiem.
Woda sprawia, że grzyby tracą smak, unikajmy więc długiego moczenia ich w wodzie.
Twardsze okazy, na przykład pieczarki białe lub muchomory cesarskie, można szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą.
Grzyby małe, takie jak kurki lub lejkowce dęte, a także grzyby pokrojone, zazwyczaj zawierają więcej nieczystości i można je na moment wrzucić do zimnej wody.
Natomiast nigdy nie myjemy odmian o bardzo gąbczastym miąższu, na przykład borowików – wystarczy delikatnie przetrzeć je ręcznikiem papierowym, a nożykiem usunąć resztki ściółki.
Po oczyszczeniu dociskamy grzyby dokładnie ręcznikiem papierowym, aby całkowicie je osuszyć. Większe okazy, takie jak borowiki, przekrawamy wzdłuż na pół, aby sprawdzić, czy nie są robaczywe.

 

Wskazówka
Możemy odstąpić od reguły „nie mocz grzybów” w przypadku tych, które podczas zakupów są już lekko przesuszone. Wówczas możemy je namoczyć w zimnej wodzie, aby odzyskały utraconą wilgoć.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: