Placek to podstawa - KUKBUK

Placek to podstawa

To na nim opiera się międzynarodowa historia kulinariów. Sprawdźcie przepisy na placki, którymi zajada się świat.
placek chlebek kukbuk

Placki z mąki i wody, pieczone na kamieniu czy bezpośrednio nad ogniem, były podstawą pierwszych posiłków człowieka. W niemal każdej kuchni świata znajdziecie wariacje na ich temat – mąki bywają różne, jak i sposób przygotowania, tu i ówdzie do ich środka wkłada się farsz. Wspólna pozostaje jednak okrągła forma i długa lista zasług w karmieniu ludzkości. Dziś, w natłoku różnych smakołyków, wciąż przyciągają uniwersalną formą, która nie wymaga użycia sztućców, a wręcz może pełnić rolę talerza. Plackiem można się podzielić, łatwo porwać go na kawałki. Z wymienionych wyżej przyczyn postanowiliśmy uczynić z niego platformę dialogu w mobilnej kuchni KUKBUK-a, która pojawi się w Instytucie Goethego już w najbliższy piątek, 25 września. Każdy, kto odwiedzi kuchnię, będzie mógł udekorować pszenną pitę humusem, warzywami, ziołami i kiełkami, po czym podarować ją komuś obcemu. Na rozbudzenie apetytu proponujemy wam pięć przepisów na placki, którymi dobrze jest się podzielić nie tylko z bliskimi.

 

Tortilla kukurydziana

W Meksyku wypieka się je w tortilleriach, które całą ulicę wypełniają lekkim drżeniem dudniących maszyn i zapachem ciepłych placków. Na stół trafiają przy każdym posiłku, a do ich przechowywania meksykańskie kobiety szyją specjalne pokrowce.

placek chlebek kukbuk

Naan

Płaski chlebek, którym wycieramy indyjskie sosy. Najlepiej smakuje ten upieczony w glinianym piecu tandoori, gdzie temperatura dochodzi do 480 stopni. Ciasto puchnie i rumieni się w mig, a gotowy placek smaruje się masłem i czasami posypuje czarnuszką, czosnkiem czy miętą.

placek chlebek kukbuk

Chaczapuri

Błyszczący od masła placek nadziany serem to w Gruzji przekąska lub danie główne. Każda gospodyni ma swój przepis, a nadzienie różni się w zależności od regionu. W Adżarii chaczapuri ma kształt łódki, w której środku żółci się jajko sadzone.

placek chlebek kukbuk

Spanakopita

Delikatne listki złotego od masła ciasta filo otulają farsz ze szpinaku, fety i koperku. To grecka przekąska, którą można kupić w większości piekarni i barów, dobrze smakuje także na zimno.

placek chlebek kukbuk

Langosz

Węgierska przekąska, którą można kupić w ulicznych barach i odrywając ciepłe kawałki smażonego drożdżowego ciasta, ruszyć w dalszą drogę. Na wierzchu może wylądować śmietana, masło czosnkowe, wiórki żółtego sera lub dżem. W każdej wersji langosz zaspokoi głód i ogrzeje dłonie podczas spaceru.

placek chlebek kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: