Pierniki, które czynią cuda - KUKBUK

Pierniki, które czynią cuda

Przed nami okres świąteczny i niejedna sesja pieczenia pachnących pierniczków. Ciężko się powstrzymać od ich zjedzenia od razu po upieczeniu, a przecież wypadałoby zostawić coś na świąteczny stół! Dla piernikowych skrytożerców mamy ciekawostkę – ciastka prozdrowotne.
pierniki kukbuk

Naukowcy z Olsztyna pracują nad recepturą pierników bogatych w polifenole, związki naturalnie występujące w gryce. Mają one właściwości przeciwutleniające; zapobiegają chorobom serca i całego układu krwionośnego, są ważne w profilaktyce miażdżycy, spowalniają starzenie się organizmu, w tym skóry. To także związki, które przeciwdziałają stresowi tlenowemu, prowadzącemu do wielu chorób, w tym nowotworów.

 

Naturalne polifenole występujące w mące gryczanej użytej do wyrobu pierników, olsztyńscy naukowcy chcą jeszcze dodatkowo wzbogacić o polifenole pozyskane z innych naturalnych źródeł. Planują także dodać przyprawy, które nie tylko dodadzą smaku i zapachu, lecz także wzmocnią właściwości prozdrowotne ciastek. Pierniki z polifenolami mają zastąpić suplementy diety. „Chodzi o to, by zamiast łatwo dostępnych dziś suplementów diety i licznych produktów farmaceutycznych dostępnych bez recepty, w których występują syntetyczne polifenole, młodzi ludzie sięgnęli po pierniki wzbogacane w polifenole pochodzące z naturalnych źródeł. Docelowo zmierzamy, aby 50 gramowe opakowanie pierników zastąpiło dostępne dziś na rynku preparaty farmaceutyczne”- podkreśliła mgr Małgorzata Przygodzka, doktorantka, która zajmuje się recepturą.

 

We wrześniu przyszłego roku w życie wejdzie ustawa zakazująca sprzedaży śmieciowego jedzenia w szkołach. Mamy nadzieję, że olsztyńscy naukowcy zdążą do tego czasu stworzyć smakowitą i przede wszystkim zdrową alternatywę dla słodyczy, paluszków i drożdżówek, którymi zajadają się dzieciaki.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: