Pasta z bakłażana i humus - KUKBUK

Pasta z bakłażana i humus

pasta z baklazana i humus kukbuk
pasta z baklazana i humus kukbuk

Pasta z bakłażana

1 słoiczek i

Bakłażana solimy, kroimy w plasterki i smażymy na oliwie. Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Następnie blendujemy bakłażana z posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, ryżem i słonecznikiem. Możemy dodać ulubione przyprawy do smaku. Podajemy jako smarowidło do pieczywa, dip do warzyw lub makaronu.

humus kukbuk

Humus

1 słoiczek k

Ciecierzycę zalewamy wodą na 12 godzin, aby namokła. W tej samej wodzie gotujemy przez około godzinę, dodając odrobinę soli, i studzimy. W blenderze miksujemy ziarna sezamu. Do sezamu dodajemy ugotowaną ciecierzycę (woda z gotowania będzie nam jeszcze potrzebna). Do miksowania dodajemy czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku. Miksujemy na gładką konsystencję. Jeśli humus jest zbyt suchy, dolewamy trochę wody z gotowania ciecierzycy. Doprawiamy do smaku solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem, pieprzem czerwonym i oliwą z oliwek.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: