Nowe podyplomowe studia kulinarne - KUKBUK

Nowe podyplomowe studia kulinarne

Panel dyskusyjny w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich zainaugurował nowe studia podyplomowe na kierunku kultura kulinarna przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego pod patronatem magazynu KUKBUK.
studia kulinarne kukbuk

Po prezentacji tematyki nowego kierunku i przedmiotów, które będą na nim wykładane, do zgromadzonych przemówił z ekranu pomysłodawca i kierownik studiów profesor Jacek Kurczewski (przebywający w tym czasie na konferencji w Hiszpanii). Potem rozpoczęła się dyskusja poprowadzona przez Agatę Michalak, redaktorkę naczelną KUKBUK-a. W debacie wzięli udział: Agata Wojda, szefowa kuchni restauracji Opasły Tom, Paweł Loroch, dziennikarz kulinarny, założyciel JemRadio.pl, oraz reprezentujący ISNS UW dr Joanna Śmigielska i Marcin Wojtasik, koordynator studiów. Motywem przewodnim rozmowy były perspektywy, jakie przed osobami zainteresowanymi jedzeniem i gotowaniem otwiera studiowanie kulturowych i socjologicznych aspektów tych aktywności. Rozmawialiśmy o tym, jak jedzenie buduje naszą tożsamość, jak fascynacja nowymi miejskimi trendami kulinarnymi współistnieje z potrzebą ciągłości i zakorzenienia się, jakie są źródła mody na gotowanie i o jakich głębszych przemianach polskiego społeczeństwa ona świadczy. Dyskusja pokazała, że tematyka jedzenia w Polsce to obszar wciąż słabo przebadany i w dużym stopniu pozostający poza sferą zainteresowania nauk społecznych. Zatem studia na kierunku kultura kulinarna dają możliwość dołączenia do zespołu podejmującego pionierskie wyzwanie i nie tylko zdobywania wiedzy, ale także eksploracji i odkrywania. Zainteresowanych informujemy, że już niebawem na KUKBUK-owej stronie pojawi się blog przybliżający tematykę studiów.

studia kulinarne kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
studia kulinarne kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
studia kulinarne kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
studia kulinarne kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
studia kulinarne kukbuk OLYMPUS DIGITAL CAMERA
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: