Nowa strona Kukbuk.com.pl - KUKBUK

Nowa strona Kukbuk.com.pl

Uwaga, znowu kipi, tym razem od pomysłów.

Tekst, grafika: redakcja

kukbuk autopromocja

Prace nad nową stroną KUKBUK-a ruszyły w kwietniu zeszłego roku. Wzięliśmy w nich pod uwagę wasze kulinarne gusty i nasz apetyt na więcej. Zdrapywaliśmy lukier i zaglądaliśmy do garnków. W końcu przyszedł czas, by urządzić się od nowa i zdecydować, gdzie będzie stała zmywarka, a gdzie lodówka.

Kiedy zbudowaliśmy już kuchnię naszej nowej strony i zaczęliśmy przenosić do niej zawartość tej starej, zorientowaliśmy się, ile do tej pory udało nam się upichcić.

Ponad 5 tysięcy postów, w tym 1700 przepisów i aż 43 określenia użycia cytryny!

Po przeprowadzce trzeba było posprzątać. Do kosza trafiły takie okruszki jak „ketczup”, „mąka przenna” i „kukbyk”. Ten ostatni rozbawił nas najbardziej.

Prace nad nową stroną trwały 9 miesięcy, zaangażowaliśmy w nie 30 osób, a w trakcie wypiliśmy hektolitry kawy.

Co się zmieniło?

Po pierwsze, wprowadziliśmy zmiany w wyglądzie. Nasza strona wreszcie jest responsywna, czyli dostosowuje się automatycznie do urządzenia, z którego korzystacie – rozmiaru waszego smartfona, tabletu i laptopa, a także stacjonarnych komputerów czy telewizorów (tak, niektórzy naszą stronę oglądają w tv!).

Po drugie, poprawiliśmy nawigację, byście nigdy się nie zgubili, a kolorystykę dopasowaliśmy do bieżącego wydania KUKBUK-a – będzie się ona zatem zmieniać co dwa miesiące.

Na stronie znajdziecie także więcej zdjęć (większych i lepszej jakości), co powinno wam ułatwić wybór przepisu na obiad, szczególnie w połączeniu z nową wyszukiwarką – wymarzone danie możecie teraz znaleźć, zaznaczając składnik główny, okazję, porę dnia, lub dietę.

Po trzecie, wprowadziliśmy zmiany w zakresie funkcjonalności. Zaprojektowaliśmy nową zakładkę, „Magazyn”, w której znajdziecie opis najnowszych wydań KUKBUK-a – zarówno regularnych, jak i specjalnych. Wiadomości zaś podzieliliśmy na wiele kategorii, by łatwiej wam było znaleźć nasze wywiady czy zapowiedzi premier książkowych, warsztatów i wydarzeń kulinarnych. Artykuły Tomka Zielke, w których tropi idealne omlety, mieli pasztety i smaży donuty, znajdziecie zebrane i uporządkowane w zakładce „Blogi”.

Zmieniła się również zakładka „Miejsca” – i ona została podzielona na kategorie. Dzięki temu łatwo znajdziecie wszystkie nasze przewodniki, recenzje, rankingi i zestawienia. W tej samej zakładce znalazła się nowa opcja filtrowania treści, czyli możliwość zawężenia wyświetlanych postów według okazji, miasta lub rodzaju kuchni.

Wreszcie: nasza strona jest mocniej zintegrowana z social media. Wystarczy jedno kliknięcie, by artykuł, który wam się spodobał, wysłać mejlem lub opublikować na Facebooku. Co więcej, będziecie mieć też łatwy dostęp do muzyki – na naszej nowej stronie bez trudu znajdziecie aktualną playlistę KUKBUK-a na Spotify.

Mamy nadzieję, że polubicie ją tak jak my i będziecie z niej często korzystać!

„Kukbyki” możecie zgłaszać na adres: redakcja@kukbuk.com.pl.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: