5 najlepszych przepisów z kaszą gryczaną i jaglaną w roli głównej

Niedrogo i po polsku: 5 najlepszych przepisów z kaszą w roli głównej

Nie ma nic bardziej tradycyjnego dla naszej kuchni niż kasza. Okazuje się, że jest świetną bazą nie tylko do polskich dodatków.

Tekst: Małgorzata Machnicka

kasza gryczana dynia kukbuk

Gryczana, jaglana, jęczmienna – w kuchni polskiej znana od setek lat. Ostatnio nieco zapomniana, teraz wraca do łask. To jaką wybierzecie, zależy wyłącznie od waszych upodobań. Każda z nich z powodzeniem zastąpi makaron, ryż czy ziemniaki czyniąc danie zdrowszym i bardziej odżywczym. Jeśli w waszej kuchni pojawiała się sporadycznie, sprawdźcie 5 naszych przepisów, które sprawią, że ją pokochacie!

Kasza jaglana z gruszką i kozim serem

Śniadaniowa jaglanka na sposób libański – gotowana z marynowaną cytryną i podana z karmelizowanymi owocami. Idealny sposób na zdrowe początek dnia.

jaglana gruszka kozi ser kukbuk

Kasza gryczana z grzybami i jarmużem

Tradycyjną kaszę gryczaną z grzybami urozmaicamy jarmużem – smażonym i w postaci chrupiących chipsów. Pycha!

KASZA GRYCZANA jarmuz kukbuk

Kasza jęczmienna z kiełbasą i podgrzybkami

Biała kasza domaga się co najmniej takiego uznania, jak modna jaglana czy egzotyczna komosa! Z dodatkiem podgrzybków i rozmarynu idealnie sprawdzi się jako sycący, zimowy obiad.

kasza kielbasa grzyby kukbuk

Kasza gryczana z cielęciną i tymiankiem

Cielęcina, tymianek, śmietana i białe wino – całkiem eleganckie połączenie. Zamiast makaronu – kasza gryczana.

Kasza gryczana cielecina kukbuk

Kasza gryczana z dynią i pomarańczą

Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią, rozgrzewająca ciało i duszę. Szybki i prosty przepis na obiad.

 

kasza gryczana dynia kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: