Michał Szulc od kuchni - KUKBUK

Michał Szulc od kuchni

Pierwsze knedle robił, wisząc na telefonie i słuchając wskazówek mamy. Dzisiaj z zamkniętymi oczami przyrządza przeboje polskiej kuchni.

Zdjęcia: Bernard Hołdys

michal szulc kukbuk wywiad

Przed spotkaniem z projektantem mieliśmy wielką tremę. Przyzwyczajeni do prostolinijności współpracujących z nami kucharzy, prostych zasad panujących w kuchni, gdzie coś jest smaczne albo nie, obawialiśmy się nieznajomości subtelnych niuansów, tak ważnych w hermetycznym świecie mody. Dlatego przed spotkaniem z Michałem Szulcem, słynącym ze szlachetnego stylu oraz z pięknych krojów płaszczy i kurtek, snuliśmy z niewiedzy domniemania o jego ewentualnych zachciankach, zblazowaniu i neurotycznej osobowości. Na wszelki wypadek zrobiliśmy środowiskowy risercz – napisaliśmy do znajomych dziennikarzy mody. Harel, autorka popularnego bloga „Harel o modzie subiektywnie”, od razu rozwiała nasze wątpliwości: „Michał jest totalnie skromny. Praktycznie nieobecny w mediach, nie gwiazdorzy. Ma zasady, na przykład nie rozdaje ciuchów celebrytkom. Poza tym to świetny projektant, zna się na swoim fachu jak mało kto w naszej branży”. Tobiasz Kujawa, wykładowca w Viamoda, twórca bloga „Freestyle Voguing”, zupełnie nas uspokoił: Na ile znam Michała, to on jest… Nie chcę, żeby to źle zabrzmiało, ale taki bardzo… Normalny?”.

michal szulc kukbuk wywiad OLYMPUS DIGITAL CAMERA
michal szulc kukbuk wywiad OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Michał Szulc okazał się nadzwyczaj gościnny i serdeczny, a także, co bardzo nas zaskoczyło, nieco skrępowany! Stało przed nim, podobnie jak w naszym przypadku, nietypowe zadanie – otworzyć przed nami swoją lodówkę i zdradzić najskrytsze kulinarne sekrety.

 

Michał na co dzień żywi się głównie jogurtami. Są poręczne w częstych podróżach projektanta, który kursuje w tygodniu pomiędzy pracą w Łodzi a domem w Warszawie. Nabiał wrzuca do wielkiej, przepastnej torby Ani Kuczyńskiej, słynnego modelu Shanghai.

Na półkach lodówki Szulca, prócz jogurtów, znaleźliśmy i nasze ulubione smaki (pasta z pistacji) oraz napitki (musujące pod korkiem bąbelki). Michał swoje pierwsze kroki w kuchni stawiał z pomocą mamy. Przepis na knedle konsultował z nią przez telefon.

michal szulc kukbuk wywiad OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W piątki, kiedy zwykle ma wolne, spędza czas ze swoją sześcioletnią córką Ludwiką na wspólnym gotowaniu. To znaczy on gotuje zupę – przeważnie rosół albo pomidorówkę – a Ludwika przyrządza tajemnicze mikstury, mieszając ze sobą wszystko, co znajdzie pod ręką (na przykład sól z wodą, pieprzem i kakao). Te eksperymentalne dania nazywa raczej klasycznie: makaron lub tort.

 

Co jeszcze jada się w kuchni Michała Szulca? Dowiecie się z materiału „Historie kuchenne” w najnowszym wydaniu KUKBUK-a.

Zdjęcia: Bernard Hołdys

© KUKBUK 2017