Lektura na weekend: Lomelino's Ice Cream - KUKBUK

Lektura na weekend: Lomelino’s Ice Cream

Lody w tej książce to przykład wzorcowej pornografii jedzeniowej.

Tekst: Daria Pawlewska , zdjęcia: Kasia Stadejek

linda lomelino kukbuk

Zakupiona dawno temu maszynka do lodów spoglądała na mnie smętnie wzbudzając uzasadniony wyrzut sumienia. Wrzucona na półkę w piwnicy, między turystyczną butlę gazową i pudełko z ozdobami świątecznymi, przypominała o ambitnym planie kręcenia lodów własnej roboty. Jednak zamiast rozwijać domową produkcję aktywnie wspierałam zakupami ulubione lodziarnie i regularnie podwyższałam wskaźniki sprzedaży internetowych księgarni odpowiednimi lekturami. Na regałach – tym razem w salonie – upychałam starannie wydane zagraniczne albumy z lodami w roli głównej i skromne podręczniki dla studentów technologii żywności i żywienia. Wciąż brakowało mi impulsu do działania. Do czasu kiedy wpadła mi w ręce książka „Lomelino’s Ice Cream” autorstwa szwedzkiej fotografki Lindy Lomelino.

linda lomelino kukbuk

Ta królowa słodkości nieźle pisze, ale jej prawdziwa moc tkwi w doskonałej fotografii. Zatrzymane w kadrach obłędne torty, ciasta, czy naleśniki błyskawicznie kierują mózg ku słodkim myślom. To przykład wzorcowej pornografii jedzeniowej.

 


Będziecie jeść oczami i przełykając ślinę oglądać zdjęcia, a potem dzięki prostym wskazówkom autorki i zapałowi, by kręcić lody „tu i teraz” pobiegniecie do kuchni.


linda lomelino kukbuk

W trzeciej już książce Lomelino zachęca – a jakże – do folgowania sobie każdego dnia. Działa tak skutecznie, że moja maszynka do lodów awansowała i na stałe zagościła w kuchni. Będzie kręcić lody nie tylko latem.

 

Linda Lomelino, Lomelino’s Ice Cream: 79 Ice Creams, Sorbets, and Frozen Treats to Make Any Day Sweet, Wydawnictwo Roost Books 2015.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: