„Leksykon smaków” – rozdajemy książki - KUKBUK

„Leksykon smaków” – rozdajemy książki

Przed wami baza prawie tysiąca połączeń smakowych, dzięki którym gotuje się łatwiej.

Tekst i zdjęcia: redakcja

leksykon smakow, food pairing

Zastanawialiście się kiedyś, czemu czekolada z orzechami to zawsze duet doskonały? I dlaczego na myśl o dodaniu jej do kimchi mimowolnie się wzdrygamy? Niki Segnit w swojej książce wyjaśnia nam tajemne, ale w gruncie rzeczy proste zasady łączenia smaków.

„Leksykon smaków” to lektura znana wcześniej w wersji anglojęzycznej przede wszystkim szefom kuchni. Lista blisko tysiąca połączeń smakowych to doskonała baza dla kogoś, kto lubi w kuchni eksperymenty i wychodzenie poza ramy przepisów. Autorka porządkuje wiedzę, którą każda gotująca osoba nabywa wraz z doświadczeniem. Nie zastanawiamy się przecież, czy burak będzie pasował do koziego serka, podobnie jabłko i cynamon to para bardziej niż oczywista. Z „Leksykonu smaków” dowiemy się dlaczego.

Niki Segnit inspiruje również do odkrywania nieco bardziej zaskakujących zestawień. Na jednym talerzu sprawdzą się na przykład dynia i owoce morza, wiśnie z wędzoną rybą, jajka i kokos albo kawior z białą czekoladą.

Jeśli należycie do tych, którzy nigdy nie trzymają się przepisu jeden do jednego, koniecznie zajrzyjcie do „Leksykonu smaków” – dzięki niemu gotowanie będzie jeszcze weselsze!

Mamy dla was 5 egzemplarzy książki! Żeby je zdobyć, napiszcie, jakie jest wasze ulubione zestawienie dwóch smaków, a jakie jest waszym najczarniejszym koszmarem. Odpowiedzi przesyłajcie do 2 listopada na adres konkurs@kukbuk.com.pl. Wybierzemy najciekawsze i 6 listopada ogłosimy wyniki.

Powodzenia!

Regulamin konkursu

leksykon smakow, food pairing
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: