Kurczaki na wybiegu - KUKBUK

Kurczaki na wybiegu

Jedzą kardamon, odpoczywają pod krzakiem porzeczki i ścigają się, który pierwszy dobiegnie do kartofliska.

Zdjęcia: Rafał Meszka

Przepisy i zdjęcia dań: Anna Matuszczak

KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK

Kurczaki „Jakość z Natury”, którymi opiekuje się pan Andrzej Prokopiuk, naprawdę są szczęśliwe, bo przez całe życie obdarzane są szacunkiem i troską. Z pobliskiej wylęgarni kurczaki przyjeżdżają do swojego opiekuna pisklakowozem, gdy mają jeden dzień. Puchate, żółte kulki nieśmiało wprowadzają się do kurnika. Gdy już oswoją się z nowym miejscem zamieszkania, zaczynają popiskiwać. Jeśli pan Andrzej przy okazji odwiedzin odezwie się choć słowem, ustawia się za nim rząd maluchów, przekonanych, że ich opiekun to naprawdę mama, czyli dorodna kura. Po tygodniu zaczynają ganiać się po kurniku, a po czterech, gdy porządnie się opierzą, idą na pierwszy spacer.

 

KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK

Kurczaki z chowu wybiegowego „Jakość z Natury” skubią nie tylko trawę na podwórku. W ich karmie nie ma składników pochodzenia zwierzęcego ani roślin GMO, bo jedzą tylko to, co naturalnie porasta nasz kraj, między innymi nasiona słonecznika i rzepaku. Zamiast antybiotyków do ich paszy dodawane są mieszanki ziołowe, na przykład kardamon, i ekstrakty roślinne, które w naturalny sposób zapobiegają infekcjom. Dzięki temu, że rosną w naturalnym tempie, nie chorują. Raz na miesiąc w odwiedziny przyjeżdża weterynarz, który sprawdza, jak się ma puchate stadko – gdyby coś im dolegało, dostałyby wyciąg z czosnku, który działa przeciwbakteryjnie. Pasza, genetyka kontrolowana trzy pokolenia wstecz i bezstresowe życie wpływają na smak ich mięsa. Ma wyraźną strukturę i aromat, dlatego cenione jest przez koneserów. Kto raz spróbuje kurczaka z chowu wybiegowego, nie wróci już do tego z chowu intensywnego.

 

Marka „Jakość z Natury” narodziła się we Francji. Drugim krajem, w którym została wprowadzona, jest właśnie Polska. Produkty spod znaku marki wytwarzane są przez niewielkie gospodarstwa. Ich właściciele to ludzie, którzy naprawdę kochają to, co robią, tak jak pan Andrzej, który o swoich kurczakach może z rozczuleniem opowiadać godzinami. Marka Carrefour jako pierwsza dostrzegła gigantyczny potencjał tkwiący w polskich produktach i stojących za nimi doświadczonych hodowcach i rolnikach. Dzięki tej współpracy ich wyjątkowe wyroby mogą trafić do szerokiego grona konsumentów.

KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK

Pan Andrzej jest jednym z dziesięciu hodowców kurczaka z chowu wybiegowego. W gamie „Jakość z Natury” znajdziemy produkty, z których Polska słynie w całej Europie. Pierwszym z tych produktów były jabłka z Raciechowic i Grójca, z których dziś tłoczy się także sok. Mleczarnia z położonej na Mazurach Łukty dostarcza masło i wiejski twaróg, pstrągi pluskają się w stawach w pięknych Borach Tucholskich, a miód pochodzi z Puszczy Solskiej i Roztocza. Są też marchew hodowana w otulinie Nadmorskiego Parku Krajobrazowego oraz ziemniaki i cebula z Białut. Mimo że oferta jest bogata, to tylko ułamek tego, z czego możemy być dumni. Dlatego marka Carrefour planuje poszerzanie oferty o kolejne przysmaki, o których powinna usłyszeć cała Polska.

KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK

Sprawdźcie nasze przepisy na kurczaka:

 

Tosty z kurczakiem, awokado i sałatką z kolendry

KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK
KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK OLYMPUS DIGITAL CAMERA
KURCZAKI WYBIEGOWE JAKOSC Z NATURY KUKBUK
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: