Gdzie kupić dobre mięso na grilla - KUKBUK

Gdzie kupić dobre mięso na grilla

Zdradzamy adresy siedmiu miejsc, do których warto ustawić się w kolejce po mięso.

Zdjęcie: materiały promocyjne Crazy Butcher & Wine

Mięso dobrej jakości i w przystępnej cenie? Nie szukajcie go w marketach, tylko w polecanych przez nas punktach. Oto one.

 

Beskidzki Wypas, ul. Polna 13, Bazarek na Polnej, lok. 12; Crazy Butcher, ul. Olkuska 12, Bazar Olkuska; Crazy Butcher & Wine, ul. Klimczaka 5/88

Trzy punkty, jeden człowiek. Grzegorza Kwapniewskiego, rzeźnika, znawcy wołowiny, większości z was przedstawiać nie trzeba. Wyszukuje małych hodowców bydła mięsnego w Polsce, dzięki czemu kontroluje jakość produktu od początku, obrabia go i sezonuje na sucho. W jego sklepie znajdziecie różnorodny wybór steków – klasyczne rib eye, New York, T-bone oraz mniej popularne kawałki mięsa, takie jak bavette czy côte de boeuf. Prócz wołowiny u pana Grzegorza dostaniecie również cielęcinę, jagnięcinę oraz wysokiej jakości polską wieprzowinę.

 

Befsztyk, ul. Puławska 176/178
To jedne z najstarszych, lubianych i obleganych stołecznych delikatesów specjalizujących się w sprzedaży wysokiej jakości mięsa i wędlin. Dla tych, którzy nie lubią stać w kolejkach, uruchomiono sklep internetowy z równie bogatą ofertą wędlin, dziczyzny, jagnięciny, cielęciny i wołowiny. Ta ostatnia częściowo jest sezonowana. Befsztyk stawia na produkty delikatesowe, dlatego lojalnie uprzedzamy, że cena za nie jest odpowiednia.

 

Hale Mirowskie, pl. Mirowski 1

To najważniejsze targowisko stolicy, swoisty wór wypełniony sezonowymi produktami. Jeśli szukacie mięsa w przystępnych cenach – to najlepszy adres. Szczególnie polecamy stoisko Chirurgii Drobiowej pana Waldemara z dużym wyborem ptaków i podrobów (pisaliśmy o nim tu). Bazar rządzi się swoimi prawami. Ze sprzedawcami należy się zaprzyjaźnić, budować zaufanie, a w trakcie zakupów – zachować spokój i opanowanie. Inaczej chwila nieuwagi wystarczy, by zamiast pięknego kawałka polędwicy wołowej w torbie wylądowała porcja śmierdzącego knura.

 

Dziki Trop, ul. Gagarina 31
Ten trop doprowadzi was do spiżarni wypełnionej dziczyzną. Kupicie tu mięso z dzika, sarny, jelenia, zająca oraz dzikiego ptactwa. Lady uginają się także od wędlin z dziczyzny. Warto śledzić profil sklepu na Facebooku, na którym umieszczane są aktualne oferty i promocje. Uwaga, właściciele sklepu przyjmują nietypowe zamówienia!

 

Buczer, ul. Puławska 35
Nowe miejsce na Mokotowie, gdzie – w odróżnieniu od reszty – możemy także zjeść zakupiony towar. Nie jest tu zbytnio przytulnie, ale ma to swój – rzeźnicki – urok. Buczer specjalizuje się w mięsie z polskich ras bydła i w jagnięcinie. Właściciele planują sprzedawać również dziczyznę. Wołowinę sezonuje się na mokro, w specjalnych opakowaniach próżniowych. W przeciwieństwie do metody „suchej krawędzi” taki sposób sezonowania powoduje mały ubytek mięsa, co pozytywnie wpływa na jego cenę. Cena steku zjedzonego na miejscu, podobnie jak kupionego na wynos, jest przystępna.

 

Bavette Meat & Co., ul. Burakowska 16 

Nowe miejsce w popularnym zagłębiu gastronomicznym. Nazwa sklepu oznacza ceniony przez kucharzy element wołowiny, w Polsce nazywany łatą. W sklepie znajdziemy nie tylko wysokiej jakości mięso krów z naturalnych hodowli ekstensywnych, wypasanych na łąkach i karmionych trawą, lecz także różnego rodzaju przetwory: kiełbasy, szynki, pasztety – również z dziczyzny i drobiu. Po wizycie w Bavette warto zajrzeć do sąsiedniego sklepu z winem i dobrać odpowiednią butelkę.

 

Targ Mięsny Browarna, ul. Browarna 6

Kolejny otwarty w tym roku sklep mięsny. Centralnym elementem wnętrza jest specjalna szafa do sezonowania na sucho wołowiny – za jej drzwiczkami nabierają powoli smaku i aromatu wielkie kawałki antrykotu. Lady chłodnicze wypełniające obszerną powierzchnię sklepu kryją także wysokiej jakości wędliny i produkty garmażeryjne, które możemy zjeść też na miejscu.

 

Tekst: Piotr Bruś-Klepacki

© KUKBUK 2017