Kulinarna porada: Winegret - KUKBUK

Kulinarna porada: Winegret

Na czym polega sekret dobrego vinegretu?

Fot.: Pixabay

kukbuk Winegret

Dobrze przygotowany sos vinegret powinien mieć w swoim składzie: większą część oliwy, a mniejszą tzw. zakwaszacza (ocet każdego rodzaju lub sok z cytrusów dla osób o problemach żołądkowych), roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz, oraz drobno mielony cukier (gruby nie rozpuści się w zimnym oleju, przez co będzie nam zgrzytał między zębami). Reszta dodatków zależy od nas – drobno posiekane warzywa korzeniowe, zioła, czy nawet łyżeczka musztardy wspaniale wzbogacą smak sosu (efekt zmieni się w zależności od typu użytej musztardy). Warto też pamiętać, że sos vinegret powinien być bardzo mocny i zdecydowany w smaku – w połączeniu ze składnikami sałatki jego smak i tak stanie się łagodniejszy.

© KUKBUK 2017