KUKBUK u Ani i w Afryce - KUKBUK

KUKBUK u Ani i w Afryce

Zawsze Głodne Kukbuczyce znów ruszyły w podróż, by poznać nie tylko opinie czytelników na temat magazynu, lecz także ich zainteresowania. Tym razem wpadły na zupę dyniową do Ani, a potem, pokrzepione posiłkiem, wysłuchały jej wspomnień z dalekiej Afryki.
KUKBUK czytelnicy

Ania z wykształcenia jest geolożką, na dwa miesiące wyjechała do Kenii i Tanzanii. To była krótka, ale ważna przygoda, dzięki której rozkochała się w tym zakątku świata. Potem zaczęła pracę w biurze podróży i to doświadczenie umocniło jej podróżniczą pasję. Do Afryki wróciła po dwóch latach, już razem z mężem. Zdecydowała się przerwać pracę, by zostać wolontariuszką w afrykańskim parku narodowym, oboje po zakończeniu projektu jeszcze przez miesiąc podróżowali po RPA. Mieli szczęście trafić na sezon wielorybich amorów, ogromne ssaki widać wtedy niemal na każdej plaży Kapsztadu. Miałyśmy okazję posmakować suszonej kiełbaski ze strusia, którą Ania stamtąd przywiozła. Większości jej znajomych smak wydał się kontrowersyjny, my jednak odważnie spróbowałyśmy tego specjału, by się przekonać, że struś może i ma aromat szafy, ale smakuje całkiem interesująco.

KUKBUK czytelnicy

W kolorowym mieszkaniu Ani w oczy rzucają się pamiątki z różnych zakątków świata, szczególnie dwie kolekcje – śniegowych kul zajmujących całą przeszkloną witrynę oraz magnesów oblepiających szczelnie powierzchnię lodówki. Ta zaczęła się wypełniać smakołykami, gdy na rynku wydawniczym pojawił się KUKBUK. Ania długo wzbraniała się przed gotowaniem, to zajęcie wydawało jej się kompletnie nieatrakcyjne i niepoważne. Aż na półce w kiosku zauważyła pierwszy numer naszego magazynu. Okładka ze złocistą gęsią rozbudziła jej apetyt. Nie zastanawiając się długo, kierowana niezrozumiałym dla siebie impulsem, zakupiła magazyn i nieśmiało zabrała się do gotowania cytrynowego risotto Moniki Waleckiej, autorki bloga Gotuje, bo lubi.

KUKBUK czytelnicy

Ania często zagląda do archiwalnych wydań, ma je zresztą pod ręką, na półce w kuchni. Wraca do ulubionych przepisów, sięga po nowe wyzwania. Podoba jej się, że mamy zróżnicowane przepisy – od najprostszych, ekspresowych dań po bardziej skomplikowane, wymagające czasu i atencji. Nauka gotowania trwa już ponad dwa lata, umiejętności Ani rozwijają się z numeru na numer. Po tym, jak zjadłyśmy aromatyczną, doprawioną egzotycznymi przyprawami zupę dyniową i maślane rogaliki, wróżymy Ani karierę w kuchni!

KUKBUK czytelnicy

Jeśli chcecie podzielić się z nami opinią na temat magazynu, czekamy na zgłoszenia – ślijcie je na adres konkurs@kukbuk.com.pl wraz ze zdjęciem swojej kolekcji numerów KUKBUK-a oraz odpowiedzią na pytanie, dlaczego nas czytacie. Nie zapomnijcie podać swojego imienia i nazwiska, miejscowości, w której mieszkacie, a także numeru telefonu. Napiszcie też, czym najchętniej poczęstowalibyście Zawsze Głodne Kukbuczyce. Autorów najciekawszych odpowiedzi odwiedzimy osobiście i obdarujemy KUKBUK-owymi prezentami, a także opublikujemy ich portrety na naszej stronie internetowej.

© KUKBUK 2017