KUKBUK Poleca: Winnica Płochockich - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Winnica Płochockich

Małżeństwo Płochockich to kolejny rodzinny duet, który otrzymał wyróżnienie w I edycji akcji KUKBUK Poleca. Basia i Marcin na słonecznych wzgórzach sandomierskich ziem kilkanaście lat temu, z wielkiej pasji i miłości do winnego krzewu założyli winnicę.
www_kukbuk poleca_winnica

Wina sygnowane ich nazwiskiem od samego początku zachwycały smakiem i jakością zarówno smakoszy tego szlachetnego trunku, jak i prawdziwych koneserów.

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca Winnicy Płochockich w kategorii napoje alkoholowe za wina wyraziste i dobrze ułożone oraz naturalny sposób ich wytwarzania. Za krzewienie kultury winiarskiej w Polsce i estetycznie zaprojektowaną identyfikację wizualną.

 

Historia

Historia Płochockich to wypadkowa szczęśliwych zbiegów okoliczności, ogromnej pasji, szybko podejmowanych decyzji i ciężkiej pracy. Oboje w czasach młodości związani byli z rolnictwem. Ukończyli Technikum Ogrodnicze, a potem pokrewne studia: on – rolnictwo, ona – ochronę środowiska. Krótko pracowali w swoich zawodach, ale sentyment do ziemi i uprawy im pozostał. Gdy na ich drodze los postawił Romana Myśliwca z Jasła – nestora odradzającego się winiarstwa na Podkarpaciu, podjęli błyskawiczną decyzję o powrocie do korzeni i po miesiącu byli już właścicielami kilkuhektarowego gospodarstwa w Gliniku Polskim na Podkarpaciu. I tak zaczęła się ich winiarska przygoda życia, chociaż sami jeszcze o tym nie wiedzieli. Pierwotnie bowiem miała to być działka rekreacyjna z niewielką winnicą, jednak temat win zafascynował ich do tego stopnia, że wizja ta bardzo szybko przestała być aktualna i zaczęli szukać ziemi pod profesjonalną winnicę z prawdziwego zdarzenia, bliżej ich miejsca zamieszkania. W malowniczej dolinie rzeki Opatówki udało się znaleźć miejsce idealne – odpowiednio duże, na dobrym wzgórzu i o fajnym położeniu. To właśnie tam, w Darominie (pow. sandomierski) w 2005 roku na prawie pięciu hektarach ziemi założyli swoją wymarzoną winnicę.

W 2009 roku Winnica Płochockich została zarejestrowana w Agencji Rynku Rolnego jako jedna z pierwszych polskich winnic. Od 2015 roku otwarta jest ona także dla gości – dysponuje zarówno pokojami, jak i dużą salą degustacyjną z zapleczem sanitarnym i kuchennym.

Produkty

Płochoccy uprawiają aż 20 odmian winorośli – 60% na wina białe i 40% na wina czerwone. W ciągu roku powstaje 14 różnych win, w tym: białe wytrawne i półwytrawne, różowe półwytrawne, czerwone wytrawne oraz jedno białe słodkie. 90% win białych produkowanych jest w zbiornikach ze stali nierdzewnej, jedno wino powstaje w beczkach dębowych i jedno wino – w kvevri (gruzińska amfora). Wszystkie wina czerwone po skończonej fermentacji trafiają do beczek dębowych, w których leżakują ok. 9 miesięcy. Aktualnie Płochoccy posiadają 54 beczki o pojemności 225 litrów oraz jedną beczkę o pojemności 500 litrów.

Gdzie można je kupić?

Wina sprzedawane są na terenie całej Polski w wybranych sklepach winiarskich, restauracjach i hotelach oraz bezpośrednio przy winnicy (połączona z degustacją).
Pełna lista miejsc dostępna pod tym adresem.

 

Psst!

Winnica Płochockich jako pierwsza winnica w Polsce sprowadziła z Kaukazu dwie amfory i robi wino najstarszą metodą produkcji win!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: