KUKBUK Poleca: Wańczykówka - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Wańczykówka

Sylwester i Lucyna Wańczykowie to kolejny rodzinny duet, który otrzymał wyróżnienie w pierwszej edycji akcji KUKBUK Poleca.
KUKBUK POLECA Wańczykówka

U stóp Sudetów, w Kotlinie Kamiennogórskiej, w niewielkiej, ale za to niezwykle urokliwej miejscowości – w Krzeszowie – to przesympatyczne małżeństwo z wielką pasją wyrabia sery tak kapitalne, że ich smak zostaje w pamięci na zawsze. Sery, które znikają w okamgnieniu – przynajmniej tak było podczas obrad KUKBUK-owego jury i gali finałowej. Nie mogliśmy się im oprzeć!

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca gospodarstwu Wańczykówka w kategorii żywność przetworzona za sery zagrodowe wytwarzane z pasją przy użyciu tradycyjnych metod i naturalnych surowców. Za wiedzę, doświadczenie i uczucie, które można było wyczuć w każdym kawałku sera. Dojrzewając miesiącami na półkach, sery z Wańczykówki przypominają, że na najlepsze produkty warto czekać.

 

Historia

Pierwszą krowę Wańczykowie dostali od sąsiada. Gdy zaczęli produkcję mleka, Sylwester pojechał na targi PolAgra, gdzie zobaczył słynne sery korycińskie – i wpadł na pomysł, aby robić własne. Przez pierwsze lata jednak Wańczykowie nie myśleli o tym jako
o biznesie. Produkowali sery w domowej kuchni i traktowali to jak pasję. Dziś z serowarstwa utrzymują swoją liczną rodzinę, która także aktywnie tworzy Wańczykówkę. Każde z czworga dzieci Lucyny i Sylwestra ma swoją „działkę”. Syn Paweł opiekuje się zwierzętami – to dzięki niemu mleko ma tak wyjątkowy smak. Ania i Jasiek pomagają przy produkcji serów i jogurtów, a najmłodsza latorośl – Samuel – nadaje smak i kolor jogurtom owocowym. Na brak pracy nie narzekają. Gospodarstwo ma 40 hektarów, a miesięcznie z zakładu wyjeżdża tona produktów. Ta ilość robi jeszcze większe wrażenie, jeśli wziąć pod uwagę, że zarówno Sylwester, jak i Lucyna są kompletnymi samoukami. Gdy poczuli, że serowarstwo może być sposobem na życie, zaczęli poszukiwać możliwości rozwoju i chcieli poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. Sylwester śmieje się, że najzwyczajniej w świecie wprosił się na praktyki do miniwytwórni w Niemczech, gdzie poznał tajniki produkcji.

Wańczykowie mają kontrolę nad całym procesem wytwarzania. Wiedzą, co i gdzie jedzą ich krowy, wiedzą, jak zwierzęta się czują i jakie mleko dają. Nie stosują żadnej chemii i unikają pasteryzacji. Za sukcesem wyrabianych przez nich produktów stoją trzy solidne filary, na których opiera się ich firma: prawdziwe mleko, prawdziwa pasja i wiedza.

 

Produkty

Wańczykówka ma w ofercie sery długo dojrzewające (Górski Sudecki, Kozi Grzbiet, Winowajca, Lanselot i Sudetia), sery dojrzewające (Kamyk Sudecki, Talar Sudecki, Kąsek Sudecki, Blu Wańczyk i Niebiańsko Pyszny), sery kwasowo-podpuszczkowe dojrzewające (Kaszmirek Biały i Kaszmirek Czarny), sery kwasowo-podpuszczkowe (Tłuścioch, Luzik, Sonata i Rapsodia), sery twarogowe (Lajcik), jogurty (naturalne, owocowe) oraz masło.

Wszystkie produkty są wytwarzane ręcznie – to produkcja niezmechanizowana.

 

Gdzie można je kupić?

Pełna lista sklepów, w których można kupić sery z Krzeszowa, jest dostępna na stronie: Wanczykowka.pl.

 

Pst!

Certyfikat KUKBUK Poleca to niejedyna nagroda, jaką Sylwester i Lucyna Wańczykowie otrzymali w tym roku. Wańczykówka została wyróżniona w polskiej edycji prestiżowego przewodnika gastronomicznego Gault & Millau 2017. Zwyciężyła także w konkursie Agroliga na szczeblu dolnośląskim – jako najlepiej rozwijająca się firma w branży rolniczej; na szczeblu ogólnokrajowym znalazła się wśród 15 najlepszych firm. Gratulujemy!

  • Janusz Guzowski

    ,,Wańczykowie mają kontrolę nad całym procesem wytwarzania. Wiedzą, co i
    gdzie jedzą ich krowy, wiedzą, jak zwierzęta się czują i jakie mleko
    dają. Nie stosują żadnej chemii i unikają pasteryzacji” Pisanie półprawd jest dziś dla niektórych normą. Państwo Wańczyk większość mleka krowiego i całość mleka koziego na swoje sery SKUPUJĄ. Więc cała historyjka jest piękna lecz nie prawdziwa, i co gorsza wprowadza w błąd potencjalnych klientów 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: