KUKBUK Poleca: Miód od Kulmy - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Miód od Kulmy

Jest ich trzech, w każdym z nich ta sama krew. Przedstawiamy wam Jana Kulmę i jego dwóch wnuków Andrzeja i Tomasza, którzy pod bacznym okiem swojego 90-letniego dziadka uczą się, jak robić najlepszy miód na świecie.
Kukbuk Poleca Miod od Kulmy

To kolejna rodzinna drużyna, która otrzymała wyróżnienie w I edycji akcji KUKBUK Poleca.

Jury konkursu KUKBUK Poleca przyznało certyfikat marce Miód od Kulmy w kategorii żywność przetworzona za smakowitą opowieść o pracy pszczół i wzruszające wskazówki na zakrętce od słoika oraz za kremowy miód o niebiańskim smaku, który unosi nas jak na skrzydłach.

Historia

Historia pasieki Jana Kulmy liczy kilkadziesiąt lat. Swój pierwszy ul pan Jan otrzymał od Wiktora Widery, konstruktora ula wielkopolskiego – jednego z najpopularniejszych typów uli używanych dzisiaj w całej Polsce. Miał wtedy trzynaście lat.

Dzisiaj w sześciu pasiekach Jana Kulmy mieści się kilkadziesiąt uli. Rozsiane są w całej Dolinie Cybiny, żeby pszczoły mogły dosięgać najlepszych kwiatów. Dziadkowi pomagają wnuki – Andrzej i Tomek, którzy również od wczesnego dzieciństwa poznawali tajemnice zawodu pszczelarza. Jednak mimo swojego wieku, dziadek dalej rządzi twardą ręką. Wnukowie żartobliwie nazywają go hersztem bandy. Każdy ul ma u nich swoją historię. Niektóre mają po 50 lat, inne zostały kupione w tym roku, a jeszcze inne zbudowali sami. Wydajność jednego ula to zaledwie dwadzieścia litrów miodu, dlatego Kulmowie starają się nadrabiać ilością pasiek i jakością miodu.

Praca przy pszczołach trwa prawie cały rok i zaczyna się wczesną wiosną. Wtedy przegląda się ule i szykuje pszczoły do letnich obowiązków. To ostatni moment na poprawki, bo za chwilę nadejdzie najważniejszy okres w roku. Jeśli pogoda dopisuje, pszczoły swój pierwszy miód zaczynają gromadzić w kwietniu. W maju można wybierać już miód rzepakowy. Zbiera się go w ramkach, które następnie umieszczane są w miodarce, gdzie odbywa się odwirowywanie miodu z plastrów. Potem miód trafia już bezpośrednio do słoików, a w nich – do spiżarni i czeka tam na nowych właścicieli. Jedna pasieka to minimum jeden dzień pracy – od świtu do późnej nocy. W sezonie mężczyźni pracują po 16 godzin na dobę.

Po wybraniu pierwszego gatunku miodu, pszczoły gromadzą w ulu kolejny. Cały proces rusza więc od początku. Zaczyna się wybieranie miodu wielokwiatowego, potem chabrowego, akacjowego, w końcu spadziowego. Kulmowie śmieją się, że w sierpniu kończy się wybieranie, a zaczyna się dawanie. Dokładają wszelkich starań, aby dobrze zabezpieczyć pszczoły na zimę – ocieplają ule oraz dają karmę, która pozwoli im przetrwać. Zimą budują kolejne ule i z utęsknieniem wyglądają wiosny…
Oprócz opieki nad pszczołami mężczyźni amatorsko zajmują się rolnictwem. Sieją facelię i nostrzyk dla pszczół.

Produkty

Miód od Kulmy nie jest poddawany żadnej obróbce termicznej – nie jest pasteryzowany czy podgrzewany. Dzięki temu zachowuje pełnię swoich walorów smakowych i zdrowotnych. Sprzedawany jest w dwóch pojemnościach: 1 kg i 1.3 kg.

Obecnie dostępne rodzaje miodów to:
Miód wielokwiatowy z Jagodna
Miód wielokwiatowy (z kasztanem)
Miód akacjowy
Miód spadziowy (liściasty)
Miód gryczany
Miód rzepakowy
Miód wielokwiatowy
Miód lipowy

Gdzie można je kupić?

W czerwcu ruszył sklep internetowy: www.miododkulmy.pl, w którym można kupić miody bezpośrednio od producentów. Poza tym można je dostać w następujących miejscach:
Pracowni GODny (Wierzbięcice 20, Poznań)
Sklepie u Braci (Ścinawska 59, Poznań)
Sklepie Chlebak (Metro Ursynów i Metro Świętokrzyska, Warszawa)
Piekarni Kucz (Zbąszyńska 2, Nowy Tomyśl)
Miody od Kulmy są dostępne również w kilku poznańskich restauracjach:
A nóż widelec (Czechosłowacka 133)
Figa (Grunwaldzka 513, Plewiska)
Ośla Ławka (Taczaka 23)
Toga (plac Wolności 13A)
Kantyna (aleja Niepodległości 34)

Psst!
Miód otrzymał atest jakości Polskiego Związku Pszczelarzy, jako żywność tradycyjna i zdrowa. Miody od Kulmy znajdują się również na liście Dziedzictwa Kulinarnego, a także zostały wyróżnione przez Ministerstwo Rolnictwa jako najlepszy produkt regionalny w województwie Wielkopolskim. Miody znajdują się na liście Dziedzictwa Kulinarnego, w tym roku też zostały wyróżnione przez Ministerstwo Rolnictwa, jako najlepszy produkt regionalny w województwie Wielkopolskim.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: