KUKBUK Poleca: Kwaśne Jabłko - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Kwaśne Jabłko

Wychodzi na to, że w rodzinie siła! Przedstawiamy Wam kolejny, piąty już, rodzinny duet, który dostał się do zwycięskiej piętnastki w I edycji akcji KUKBUK Poleca.

To małżeństwo Wiechowskich prowadzące urokliwe eko-siedlisko w dolinie Pasłęki, z dala od zgiełku i drogi. To właśnie tam powstają niepowtarzalne w smaku i w 100% naturalne cydry, które skradły serca naszych jurorów już od pierwszego łyka.

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca marce Kwaśne Jabłko w kategorii „napoje alkoholowe” za wprowadzenie ekologicznego cydru na salony, za perfekcyjną dbałość o smak i ciekawe opakowanie. Za to, że dzięki nim słowo cydrownia jest odmieniane przez wszystkie przypadki, a przetworzone tam z pasją i sercem polskie jabłka pokazują mistrzowską klasę.

Historia

„A może by tak rzucić wszystko i zamieszkać na Warmii?” – pomyśleli pewnego dnia Wiechowscy i tak też zrobili. Ewa i Marcin podjęli odważną decyzję i postanowili przenieść całe swoje życie ze stolicy na malowniczą Warmię, gdzie kupili siedlisko wśród jabłoni, we wsi Włodowo. Tylko oni widzieli w nim potencjał. Intuicja podpowiadała im, że oto znaleźli właśnie swoje miejsce na ziemi. Odrestaurowali je, podkreślając tradycyjną architekturę okolic i dodając odrobinę współczesnego dizajnu. Stworzyli tam swój wymarzony dom, cydrownię oraz sielskie miejsce do odpoczynku i smakowania życia dla zagonionych mieszczuchów.

Śmieją się, że znają się osobiście z każdym jabłkiem, które pod postacią soku czy cydru trafia do butelki. Sami pielęgnują sady, sami zbierają jabłka, tłoczą je w swojej tłoczni i fermentują w kadziach. Mówią, że jakość nie zna drogi na skróty, a ich pracę i serce czuć w każdym łyku tworzonego przez nich kapitalnego cydru. Cydrownia jest otwarta dla gości, a jej zwiedzanie można połączyć z degustacją.

Małżeństwo współpracuje z lokalnymi serowarami w temacie paringu serów i cydrów. Prowadzą liczne szkolenia i warsztaty w tym kierunku na różnego rodzaju festiwalach kulinarnych. Dzielą się tą wiedzą także z odwiedzającymi ich gośćmi.

Produkty

Rocznie wypuszczają ok. 15 000 butelek (o pojemnościach: 375 i 750 ml) cydrów. Aktualny rocznik to seria cydrów musujących i niemusujących z takich odmian jak: Antonówka, Boskop, Szara Reneta, Topaz, Golden Delicious, Jonathan i inne. W manufakturze Kwaśnego Jabłka powstają zarówno cydry świeże i soczyste, jak i długo dojrzewające w dębowych beczkach. Każdy znajdzie smak dla siebie. Wszystkie produkty są w 100% naturalne, niesiarkowane i niepasteryzowane, bez dodatku cukru oraz innych obcych substancji. Sekret cydrów z Kwaśnego Jabłka tkwi w ich oryginalnej recepturze – sposób ich przygotowania zbliża je w charakterze do wina.

Gdzie można je kupić?

Wiechowscy starają się docierać do swoich odbiorców bezpośrednio i pocztą pantoflową. Znaczna część sprzedaży odbywa się w ich siedlisku we Włodowie, ale cydry można dostać również w kilkunastu miejscach w całej Polsce:
Warszawa
Sklepy: Mielżyński (Burakowska 5/7 i Czerska 12), Produkty Niewinne i Winne (Walecznych 61), Źródło Niebanalnych Piw i Alkoholi (Towarowa 35/U-10), Jadłostacja (Kasprowicza 48)
Restauracje i Bary: Mała Polana Smaków (Belwederska 13), Atelier Amaro (Agrykola 1), Bez Gwiazdek (Wiślana 8), Cydreria (Poznańska 16), Jabeerwocky (Nowogrodzka 12)
Trójmiasto:
Sklepy: Farma Smaków (Leśna 2, Straszyn)
Restauracje: Sztuczka (Antoniego Abrahama 40, Gdynia)
Kraków:
Sklepy: Regionalne Alkohole (Miodowa 28), Naturalny Sklepik (Krupnicza 9), Winnacja (Lipowa 6e)
Restauracje i bary: Krako Slow Wines (ul. Lipowa 6f), Biała Róża (Straszewskiego 16), Metaforma Cafe (Powiśle 10), Craftownia (Świętego Wawrzyńca 22)
Wrocław:
Restauracja Jadka (Rzeźnicza 24-25)
Zakopane:
Restauracja Zakopiańska (Jagiellońska 18)
Chorzów
Dobry Zbeer (Górnych Wałów 30).

Plany
Ewa i Marcin mają w planach rozwinąć produkcję octów jabłkowych i cydrowych oraz destylatów owocowych. W przyszłości myślą również o podbiciu rynków zagranicznych – głównie niemieckich i skandynawskich.

Psst!
Cydry z Kwaśnego Jabłka doceniło jury największego w Polsce konkursu win i cydrów -ENOEXPO®. Zdobywają one w Krakowie medale już od trzech lat! Ale krajowe sukcesy to nie wszystko! W maju 2015 roku Ewa i Marcin zostali wyróżnieni w najstarszym konkursie cydrów w Wielkiej Brytanii (British Cider Championship) jako producent jednego z pięciu najlepszych niebrytyjskich cydrów na świecie. A w 2016 roku odebrali nagrodę frankfurckiego konkursu: Pomme d’Or.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: