"KUKBUK poleca" - jurorzy - KUKBUK

„KUKBUK poleca” – jurorzy

Przedstawiamy skład jurorski, którzy będzie oceniać produkty biorące udział w naszej akcji.

Tekst i grafika: redakcja

kukbuk poleca logo

„KUKBUK poleca” to certyfikat jakości, który chcemy przyznawać nie restauracjom, ani kucharzom lecz małym, lokalnym producentom żywności oraz rzemieślnikom. A kto lepiej oceni ich wytwory, niż kulinarni pasjonaci? Przedstawiamy jury, które przyjrzy się każdej nadesłanej próbce, odnajdzie w niej wszystkie nuty smakowe i z pewnością doceni kunszt lokalnych, polskich wyrobów.

KUKBUK Poleca – JURY

1. Daria Pawlewska – współtwórczyni, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Pierwsze kroki w mediach stawiała w Gazecie Wyborczej, potem copywriter w największych międzynarodowych agencjach reklamowych oraz felietonistka i dziennikarka alternatywnych magazynów lifestylowych. Potrafi komunikować się w kilku językach obcych, zwłaszcza w restauracjach. Uwielbia rozmawiać o jedzeniu, czytać przy jedzeniu, doszukiwać się jego symboli i znaczeń w kulturze.

2. Basia Starecka – wicenaczelna magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK. Dziennikarka, redaktorka, autorka bloga Nakarmiona Starecka z recenzjami restauracji, współpracowniczka „Wysokich obcasów” i weekendowego wydania Gazety Wyborczej onlajn. Dużo podróżuje, chociaż mogłaby więcej. Szczególnie w kierunku Azji, skąd lubi przywozić kulinarne trofea – listę zjedzonych, coraz dziwniejszych potraw.

3. Maciej Nowak – teatrolog, historyk sztuki, krytyk kulinarny, felietonista KUKBUK-a, juror w programie „Top Chef”. Od 2015 r. zastępca dyrektora ds. artystycznych Teatru Polskiego w Poznaniu.

4. Robert Trzópek – jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce, perfekcjonista. Znany z popularyzacji minimalizmu na talerzu. Doświadczenie zawodowe zdobywał w najlepszych na świecie restauracjach m.in.: Le Manoir aux Quat’ Saisons w Oxfordzie (2 gwiazdki przewodnika Michelin), słynnej restauracji Noma w Kopenhadze (dwukrotnie zdobyte pierwsze miejsce w rankingu najlepszych światowych restauracji S. Pellegrino). Aktualnie szef kuchni i współwłaściciel Bez Gwiazdek.

5. Marek Cecuła – Światowej sławy artysta, ceramik, projektant, pedagog i kurator, laureat wielu prestiżowych nagród, wykładowca renomowanych uczelni artystycznych. Dyrektor artystyczny pracowni projektowej Ćmielów Design Studio.

6. Przemysław Sendzielski – założyciel serwisu RanoZebrano.pl – internetowego targu żywności z rodzinnych gospodarstw. Gdy urodził mu się pierwszy syn, postanowił połączyć pasję społecznika z zainteresowaniem żywnością ekologiczną i założył własny biznes, mający ułatwić Warszawiakom dostęp do warzyw i owoców „prosto z krzaka”.

7. Grzegorz Łapanowski – miłośnik dobrego i zdrowego jedzenia, kucharz, prowadzący i juror programu „Top Chef”. Autor książek „Smakuje” i Szkoła na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Właściciel Food Lab Studia- największego studia kulinarnego w Polsce. Prezes i założyciel Fundacji Szkoła na widelcu. Organizuje i prowadzi pokazy kulinarne i warsztaty dla dzieci, młodzieży oraz dla dorosłych.

 

Wszystkie informacje o akcji znajdziecie tutaj.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: