KUKBUK Poleca: Fabryka 111 - KUKBUK

KUKBUK Poleca: Fabryka 111

Przedstawiamy wam Sebastiana Twarogala, operatora filmowego i telewizyjnego oraz pasjonata, propagatora i producenta koreańskiej kiszonki kimchi.
www_kukbuk poleca_kimchi

Kimchi wykonane przez niego nie tylko obłędnie smakuje, lecz także ma zbawienny wpływ na zdrowie.

Jury przyznało certyfikat KUKBUK Poleca Fabryce 111 w kategorii żywności przetworzonej za ostre postawienie sprawy oraz kimchi, które smakuje jak w Korei Południowej, i za wersję kimchi dla wegan. Za sałatkę z kiszonych warzyw, które pochodzą z naturalnych, sprawdzonych upraw, i za szacunek dla wielowiekowej koreańskiej tradycji kiszenia.

Historia

Początki, jak to zwykle bywa, nie należały do najłatwiejszych, i to nie tylko dla samego Sebastiana, który przez kilka lat kisił kapustę pekińską i w zaciszu domowej kuchni doskonalił smak swojego kimchi, lecz także dla jego żony i dzieci, których cierpliwość była wystawiana na próbę przez feerię, delikatnie mówiąc, intensywnych zapachów fermentujących warzyw. Sebastian śmieje się, że początki jego kimchi to też kilka lat „testów na ludziach” i sprawdzanie wytrzymałości ich kubków smakowych.

Pierwsi stali klienci Fabryki 111 (oczywiście oprócz rodziny i przyjaciół) to koledzy Sebastiana z branży – aktorzy Bartek Topa i Mateusz Damięcki. – To w zasadzie oni namówili mnie, abym wystartował z poważną, prawdziwą produkcją na większą skalę – mówi. Obecnie miesięczna produkcja to około półtora tysiąca sztuk KimChi klasycznego i wegańskiego.

Dlaczego Gochugaru KimChi, produkowane przez Fabrykę 111, jest wyjątkowe i czym różni się od tego sprzedawanego w supermarketach? Sebastian swoje kiszonki zamyka po kilku dniach fermentacji, kiedy bakterie kwasu mlekowego są w fazie rozrostu, co oznacza, że produkt zawiera bardzo dużą ilość cennych dla naszego organizmu i bardzo pożytecznych bakterii. Dla porównania kapusta kiszona (pod warunkiem że nie jest zakwaszana kwasem octowym, a tak wytwarza się około 70% dostępnych na rynku produktów) jest sprzedawana po tygodniach, a nawet miesiącach fermentacji, więc ma tych bakterii znacznie mniej. Sebastian stara się szerzyć wśród swoich klientów – i nie tylko – świadomość, że bakterie kwasu mlekowego to nasza odporność i powinniśmy dostarczać ich do naszego organizmu jak najwięcej, przez cały rok, a nie tylko w porze jesienno-zimowej. Kimchi produkowane w Fabryce 111 jest zamykane próżniowo i schładzane. Tylko w taki sposób można jeszcze przez określony czas mieć kontrolę nad fermentacją. Nie jest też pasteryzowane, w przeciwieństwie do produktów sprzedawanych w supermarketach.

Sebastian wyznaje proste zasady i na nich opiera produkcję:

  • Po pierwsze: jakość – najlepsze warzywa od sprawdzonych dostawców, najlepsze przyprawy (w tym koreańska papryka gochugaru).
  • Po drugie: proste, sprawdzone metody i narzędzia – nóż, szatkownica do warzyw, ludzkie ręce i kamionkowe beczki.
  • Po trzecie: szacunek dla bakterii Lactobacillus, naturalna fermentacja i czas.

Produkty

W ofercie Fabryki 111 znajdują się:
– KimChi klasyczne 300 g,
– KimChi Vegan 300 g (kimchi wegańskie na bazie sosu sojowego),
– KimChi dla gastronomii.

Gdzie można je kupić?

Produkty Fabryki 111 można kupić w ponad 40 punktach na terenie Warszawy i okolic. Pełna lista miejsc jest dostępna pod adresem: http://fabryka111.pl/gdzie-kupic/

Plany

Sebastian ma ambicję rozwinąć Fabrykę 111 i dotrzeć ze swoimi produktami nie tylko do jak największej liczby odbiorców w całej Polsce, ale także w Europie! Jednak aby podbić rynki europejskie, niezbędne jest rozbudowanie firmy i zwiększenie mocy produkcyjnych. Najbliższą przyszłość poświęci więc na poszukiwanie inwestora, który pomoże mu zrealizować te cele.

Pst!

Kimchi oficjalnie figuruje na liście pięciu najzdrowszych potraw świata! Jest bogate w witaminy: C, A, B1, B2 oraz minerały – zawiera karoten, wapń i żelazo. Ponadto jest niskokaloryczne i przyspiesza metabolizm. Ale zdecydowanie największą zaletą kimchi jest duża ilość bakterii kwasu mlekowego, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Te w połączeniu z czosnkiem, imbirem i chili skutecznie pomagają także w zwalczaniu wirusów w okresie zimowym.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: