KUKBUK na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym - KUKBUK

KUKBUK na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

Spragnieni wiedzy o dobrym jedzeniu? Wybierzcie się wydarzenia KUKBUK-a na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym „Rośliny, Owady i Miód”.
KUKBUK na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym
warszawski festiwal kulinarny

8 września wśród bujnej roślinności Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego rozpocznie się pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „ Rośliny, Owady i Miód”. Na uczestników czekać będzie dobre jedzenie i napoje, a także warsztaty, pokazy kulinarne, wykłady i dyskusje. Ponadto będzie można spotkać znanych szefów kuchni i autorów książek kulinarnych .

Nie zabraknie również naszego magazynu! Podczas Festiwalu zaplanowane są dwa nasze spotkania. Debaty KUKBUK-a skupią się wokół znaczenia oraz wpływu rzemiosła i lokalnych producentów żywności na współczesny styl życia. Będzie też okazja do dyskusji i poznania najnowszych trendów w zakresie food designu i rozmowy na temat statusu jedzenia na świecie i w Polsce.

9 września (sobota) godz. 12:00

Panel „Food Design od kuchni.”

Panel będzie debatą wybitnych specjalistek i specjalistów na temat Food Design i przyszłości jedzenia. Spotkanie poprowadzi Oliwia Gede Niewiadomska – Dyrektorka Kreatywna magazynu KUKBUK.

Zaproszeni goście: Food Designerka – Katarzyna Gliszczynska, projektantka – Agata Kiedrowicz- Dąbrowska, konsultantka biznesowa – Anna Wróblewska oraz specjalista w zakresie foresightu strategicznego – Kacper Nosarzewski – przez pryzmat swoich zawodowych doświadczeń opowiedzą o różnych obliczach projektowania jedzenia oraz spróbują odpowiedzieć na pytanie jaka będzie żywności przyszłości, jak będziemy ją konsumować i pozyskiwać. Czy wszyscy zostaniemy weganami? Czy upowszechni się białko z owadów? Czy znikną opakowania? Jak teraz projektować żywność, by zapobiec przyszłym problemom?

10 września (niedziela) godz. 12:00

Panel „Żyć z pracy własnych rąk. W czym tkwi prawdziwa wartość rzemiosła.”

Daria Pawlewska, Redaktorka Naczelna magazynu KUKBUK, będzie szukać odpowiedzi na pytanie jakie jest znaczenie rzemiosła i lokalnych producentów żywności w Polsce. W debacie wezmą udział laureaci projektu KUKBUK Poleca, który wyróżnia najlepsze produkty będące efektem „pracy własnych rąk”. Produkty, które są autentyczne, mają uczciwy skład i, bardzo często, są efektem pasji. Czy historia i sposób wytwarzania mają wpływ na wartość i sposób ich odbioru przez potencjalnych konsumentów? Spotkamy się zarówno z twórcami jak i osobami, które zawodowo tropią takie „skarby”, żeby później pokazać je światu.

Gośćmi panelu będą zwycięzcy KUKBUK Poleca:
Andrzej Kulma  – producent miodów „Miody od Kulmy”,
Agnieszka Sendor  – producentka pstrągów ojcowskich,
Sebastian Twarogal – producent kimczi z „Fabryka 111”
oraz
Katarzyna Chudyńska – Szuchnik – przewodniczka miejska i specjalistka do spraw edukacji Muzuem Warszawskiej Pragi.

Sobota i niedziela w godzinach 11:00-18:00

KUKBUK w Strefie Dziecięcej

Podczas Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego odbędzie się również premiera nowego wydania specjalnego – KUKBUK Dzieciaki. To pierwsze wydanie, które przeznaczone jest do międzypokoleniowej lektury.  Jest to jeden magazyn – dla dzieci i rodziców jednocześnie. Współtworzony przez dzieci, dzięki czemu o jedzeniu, ale nie tylko, rozmawia się językiem i formą, która jest atrakcyjna dla młodszych czytelników.

Z tej okazji KUKBUK pojawi się również w strefie dziecięcej festiwalu. W kąciku KUKBUK-a na najmłodszych czeka sporo atrakcji: będą zabawy, kolorowanki i świeże owoce. Rodzice będą mogli odpocząć na leżakach i pufach i oddać się lekturze magazynu.

KUKBUK Dzieciaki jest już dostępny w naszym sklepie online! <KLIK>

 

 

 

 

kukbuk dzieciaki
KUKBUK Dzieciaki
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: