KUKBUK na Big Book Festival: będzie pachniało chlebem - KUKBUK

KUKBUK na Big Book Festival: będzie pachniało chlebem

Sprawdźcie, co będzie się działo przy naszym niezwykłym stoisku podczas najbardziej rockowego festiwalu literackiego w Polsce.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: Monika Walecka, materiały promocyjne festiwalu

monika walecka kukbuk wywiad

Big Book Festival startuje już 23 czerwca! Tym razem wraca do korzeni, także dosłownie – festiwal odbędzie się w dawnym liceum im. Hoffmanowej w Warszawie. Oprócz soczystych kęsów porządnej literatury, rozmów z pisarzami i wspólnego czytania nie zabraknie też odrobiny smaku, którą dostarczy KUKBUK. Co was czeka w najbliższy weekend?

 

Nie zapomnij wpaść na Big Book Festival – dołącz do wydarzenia na Facebooku <<kliknij tu>>

 

My też wracamy tam, gdzie wszystko się zaczęło, do pierwszych skojarzeń i źródeł pamięci smaku. Z kartonów, palet i skrzynek używanych do transportu produktów spożywczych zbudujemy architektoniczną przestrzeń, w której literatura, jedzenie i ludzie będą prowadzić dialog. Specjalna strefa magazynu KUKBUK będzie jednocześnie rzeźbą i miejscem akcji. Tu będą się toczyć rozmowy z ludźmi pióra, tu będziemy piec chleb, dzielić się przepisami i wymieniać książkami kulinarnymi. Za projekt tej niezwykłej przestrzeni odpowiedzialne są: Oliwia Gede-Niewiadomska, nasza dyrektorka artystyczna, Agata Kiedrowicz, kuratorka interdyscyplinarnych projektów związanych z dizajnem, dziennikarka i projektantka, oraz Marta Szostek, wszechstronna projektantka i fotografka.

 

Stworzymy razem Wielką Księgę Chleba, w której chcemy zamieścić wasze historie – przesyłajcie je na adres konkurs@kukbuk.com.pl! Skojarzenia, wspomnienia i opowieści zostaną wydrukowane w książce, a w zamian podzielimy się z wami naszym zakwasem na chleb.

 

Jaki jest nasz rozkład jazdy?

 

SOBOTA 24.06:

12:00-14:00 – Spotkania z gośćmi festiwalu, którzy wpisują do Wielkiej Księgi Chleba osobiste historie z nim związane oraz domowe przepisy na chleb.

 

14:00-14:30 – O kuchni roślinnej, literaturze i podróżach. Rozmowa z Martą Dymek, autorką książek, blogerką oraz prowadzącą program kulinarny „Zielona rewolucja” na antenie Kuchni+. W najnowszej książce „Nowa Jadłonomia” łączy swoje dwie największe pasje: gotowanie i podróżowanie. Prowadzi: Daria Pawlewska (redaktorka naczelna magazynu KUKBUK)

 

14:30-15:00 – Wypiek literacki
Na początku był chleb. Posiłek prosty tak jak jego skład, źródło prasmaku. To on otwiera pierwszy rozdział historii gastronomii. Język buduje wiele opowieści o chlebie, a na jego podstawie literatura. Mówimy przecież: „łamać się chlebem”, „jechać za chlebem”, „z niejednego pieca chleb jadać”? Zagniatamy i pieczemy prawdziwy chleb na zakwasie i rozmawiamy o jego roli w kulturze. Rozmowę prowadzą: Daria Pawlewska i Basia Starecka oraz dziennikarka Małgosia Minta i blogerka kulinarna Monika Walecka.

 

15:00-15:30 – Aukcja zakwasu Moniki Waleckiej i prenumerat magazynu KUKBUK. Zebrana kwota zostanie przekazana Fundacji Wisławy Szymborskiej wspierającej m.in. młodych pisarzy. Aukcję prowadzi aktor Adam Adamonis.

 

15:30-16:00 – Redakcja magazynu KUKBUK przygotowuje proste kanapki ze świeżo upieczonego chleba i dzieli się nimi z gośćmi festiwalu.

 

Sprawdź pozostałe atrakcje Big Book Festival 2017 <<kliknij tu>>

 

NIEDZIELA 25.06.:

12:00-14:00 – Spotkania z gośćmi festiwalu, którzy wpisują do Wielkiej Księgi o Chlebie rodzinne historie z nim związane oraz domowe przepisy na chleb.

 

14:00-14:30 – Czytanie na głos historii o chlebie zapisanych przez gości BBF i czytelników magazynu KUKBUK w Wielkiej Księdze Chleba. (czytają: Daria Pawlewska, Oliwia Gede-Niewiadomska, Adam Adamonis)

 

14:30-15:00 – Czym jest felieton kulinarny? Po jakie źródła literackie sięga stała felietonistka magazynu KUKBUK – Agata Wojda, wybitna szefowa kuchni, z wykształcenia muzykolożka i skrzypaczka, której niezwykła wyobraźnia łączy sztukę opowieści z kulinariami. Rozmowę prowadzi Basia Starecka.

 

15:00-16:00 – Opowieść „Słońce korowaja” – Małgorzata Litwinowicz, Stowarzyszenie Opowiadaczy Grupa Studnia O.
Ten weselny kołacz jest całym światem. Kwitną na nim kwiaty, rumienią się jagody, wyrastają na nim nie wiedzieć skąd i jak – maleńkie chlebowe ptaszki. Podrzucone w górę – toczy się po niebie jak słońce, a nocą rozjaśnia się niczym księżyc. O tym będą nasze opowieści, zaczerpnięte z różnych tradycji historie. W ich centrum jest ten niesłychany i tajemniczy proces, który ziarnu każe zmieniać się w mąkę, a ciastu – rosnąć wysoko w górę. Na skrzypcach i nyckeharpie zagra Olena Yeremenko .

© KUKBUK 2017