KUKBUK gotuje w stacji Mercedes - KUKBUK

KUKBUK gotuje w stacji Mercedes

Kuchnia włoska to nie tylko makaron. Przekonaliśmy się o tym podczas warsztatów z Krakowskim Makaroniarzem.

Zdjęcia: Kasia Stadejek

kukbuk stacja mercedes

Na swoim KUKBUK-owym blogu Bartek co tydzień pisze dla nas o swoich włoskich przygodach i podrzuca proste i szybkie przepisy, które od razu chce się testować. W ostatnią sobotę mieliśmy przyjemność gotować razem z nim! W Stacji Mercedes zorganizowaliśmy warsztaty dla wszystkich zakochanych we włoskiej kuchni. Gdy spotkaliśmy się w jasnej i pachnącej drewnem stacji, na stołach czerwieniły się już stosy malin i pomidorów. Od razu było wiadomo, że będzie smacznie.

kukbuk stacja mercedes
kukbuk stacja mercedes
kukbuk stacja mercedes

Podzieleni na grupy uczestnicy w niecałą godzinę przygotowali trzy dania i deser, a Bartek przez cały czas trwania warsztatów dzielił się wskazówkami i sztuczkami, które stosuje w swojej kuchni. Dowiedzieliśmy się na przykład, że skórka fasoli będzie miękka, jeśli ugotujemy ją razem z pomidorem. Co przygotowaliśmy? Odświeżającą sałatkę z farro i letnich warzyw, sałatkę z białej fasoli i tuńczyka, grzanki z pastą z wędzonego pstrąga i jabłek oraz obłędny deser, który wzbudził największy zachwyt: krem mascarpone z malinami. Do wylizywania miski po kremie chętnych nie brakowało, równie dużą popularnością cieszyła się domowa nalewka Bartka, której użyliśmy do aromatyzowania serka. Przepis na krem możecie znaleźć w dzisiejszym poście Krakowskiego Makaroniarza.

kukbuk stacja mercedes
kukbuk stacja mercedes
kukbuk stacja mercedes

Gdy już wszystko było gotowe, zasiedliśmy przy wspólnym, bardzo kolorowym stole. Uczestnicy dostali KUKBUK-owe podarunki i podjedli efekty swojej pracy. Nikomu nie brakowało klusek z sosem! To z pewnością nie ostatnie warsztaty z Krakowskim Makaroniarzem. Uważnie śledźcie naszą stronę, a także bloga Bartka – tam co tydzień czeka na was dawka włoskich inspiracji!

kukbuk stacja mercedes

Zdjęcia: Kasia Stadejek

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: