Kuchenne rozgrzewanie z Kotanyi - KUKBUK

Kuchenne rozgrzewanie z Kotanyi

Czym rozgrzać się w zimowy wieczór? Proponujemy aromatyczną azjatycką zupę.
Kuchenne rozgrzewanie z Kotanyi
curry kotanyi kukbuk

Śnieg rozświetla zimowy wieczór, płatki miękko opadają na parapet. Już dość malowania palcem po zmarzniętej szybie! Łapmy za rondelek i aromatyczne przyprawy, by choćby kulinarnie przenieść się do egzotycznych krain. Trawa cytrynowa i tajskie zioła pozwolą odtworzyć w domu klimat upalnego azjatyckiego lata. Zupa tom yum z krewetkami na bazie aksamitnego mleczka kokosowego nabierze wyrazu. gdy dodamy do niej aromatycznych przypraw Kotanyi, na przykład chili oraz soli z imbirem i trawą cytrynową.

 

Podobną moc rozgrzewania mają inne tajskie zupy, na przykład tom kha kai, na którą przepis znajdziecie po kliknięciu na obrazek. Już na sam widok robi się cieplej, prawda?

curry kotanyi kukbuk

Jeśli macie ochotę na coś lżejszego, spróbujcie pomarańczowego curry z krewetkami. Nie zawiera mleka kokosowego, ale jest tak aromatyczne, że nawet tego nie zauważycie.

curry kotanyi kukbuk

Dla wegetarian i wegan też coś mamy – zielone curry z orzechami nerkowca i mango. Chrupie i wciąga!

curry kotanyi kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: