Zagraniczne książki kucharskie pod choinkę - KUKBUK

Zagraniczne książki kucharskie pod choinkę

Daria Pawlewska, wydawczyni KUKBUK-a, zdradza, które z zagranicznych publikacji warto sprezentować bliskim (albo sobie).
ksiazki kucharskie kukbuk

Olia Hercules, „Mamushka. Recipes from Ukraine & Beyond”

Autorka od wielu lat mieszka w Londynie i właśnie wydała debiutancką książkę o kuchni swojego dzieciństwa. Doskonale miesza w pełnym aromatów garnku, czerpiąc z kulinarnego dziedzictwa sąsiadującej z nami Ukrainy, która, jak się okazuje, ma o wiele więcej do zaoferowania niż pielmieni i barszcz. Nowoczesne podejście do tematu nadaje tej lekturze przyjemną lekkość i zachęca do błyskawicznego testowania przepisów. 

 

Sarah Britton, „My New Roots. Inspired Plant-Based Recipes for Every Season”

Jeśli jeszcze nie macie tej książki, koniecznie poproście o nią Mikołaja! „My New Roots…” to już klasyka, obowiązkowa pozycja w biblioteczce każdego wegetarianina i miłośnika warzyw. Śliczna Sarah Britton pomoże każdej zbłąkanej duszy wrócić na ścieżkę zdrowego odżywiania. Jej przepisy to wegetariańskie, wegańskie, a czasem też bezglutenowe propozycje, które przenoszą nas w świat rozkosznie pięknych warzywnych dań.

 

Sean Brock, „Heritage”

Łakomy kąsek dla wymagającego czytelnika. Autor Sean Brock, szef kuchni z Karoliny Południowej, pracował nad nią kilka lat! Wszystko jest tu na najwyższym poziomie, zarówno zdjęcia, jak i nieszablonowe przepisy. Towarzyszą im liczne anegdoty, które sprawiają, że jest to książka do gotowania, oglądania i czytania.

 

Umami Information Center, „Umami. The Fifth Taste”

Wiele słów poświęcono w tym roku, aby przybliżyć nam piąty smak umami. Jeśli jesteście kuchennymi „freakami” lub znacie kogoś, kto jest absolutnie zakręcony na punkcie umami, polecamy wam tę biblię piątego smaku. Oprócz gruntownej wiedzy na jego temat znajdziecie tu przepisy znakomitych szefów kuchni, między innymi Nobu Matsuhisy, Hestona Blumenthala i Yoshihiro Muraty.

 

Anna Jones, „A Modern Way to Eat”

Podopieczna Jamiego Olivera rozwinęła skrzydła pod bacznym okiem sławnego mentora, by po kilkunastu latach wypłynąć samodzielnie na wody kulinarnego oceanu. To doskonale zaprojektowana książka ze świetnymi wegetariańskimi przepisami. Prosta grafika i doskonała fotografia wzmacniają czytelny przekaz autorki i jej talent do porządkowania rzeczywistości.

 

Amy Chaplin, „At Home in the Whole Food Kitchen”

Autorka jest dietetyczką takich gwiazd jak Natalie Portman i Liv Tyler. Jeśli więc szukacie porady dla siebie, może zainspirować was do zmiany diety na roślinną. Amy przekonuje, że ta może być pełna smaku, a w dodatku pięknie wyglądać na talerzu. My uwielbiamy jej książkę za praktyczne porady, na przykład w co zaopatrzyć domową spiżarnię, aby w każdej chwili móc przygotować pożywny posiłek. Polecamy!

 

Edward Lee, „Smoke & Pickles. Recipes and Stories from Southern Kitchen”

Ta książka zdecydowanie odbiega od popularnych, grzecznych i klasycznych pozycji kulinarnych. Edward Lee nie boi się ryzykować w kuchni i zaprasza nas do wspólnego szaleństwa. Łączy smaki południowych stanów Ameryki z wpływami rodzinnej kuchni koreańskiej. Niesztampowa, zadziorna kuchnia – książka idealna na prezent nie tylko dla mężczyzn!

© KUKBUK 2017