Top8: książki na jesień - KUKBUK

Top8: książki na jesień

Jesień to idealny czas, aby zawinąć się w koc z kubkiem gorącej czekolady i z grubą książką. Prezentujemy kilka ciekawych nowości!

Zdjęcia: materiały promocyjne

ksiazki kucharskie kukbuk

Tym lepiej, jeśli książki zawierają przepisy okraszone apetycznymi ilustracjami, praktyczne porady i niezwykłe historie, które obracają się wokół jedzenia. Wybór na rynku jest ciężki, a sklepowe półki uginają się pod stosem najnowszych publikacji. Podpowiadamy zatem, które z jesiennych nowości wydawniczych będą idealne na coraz to dłuższe wieczory. Część z nich już rozdaliśmy wam w konkursach, a o inne będzie można powalczyć już niedługo. A jeśli uda wam się oderwać od lektury i niestraszna wam jesienna aura, zapraszamy na festiwal FILMS for FOOD, bo w końcu nie samymi książkami jesień stoi!

ksiazki kucharskie kukbuk

„Naturalnie—prosto, zdrowo, smacznie”, Alain Ducasse

Książka Alaina Ducasse, uznawanego za najlepszego na świecie szefa kuchni swoją premierę miała siedem lat temu, a teraz nakładem Wydawnictwa Dwie Siostry, w końcu ukazuje się u nas.

Wraz ze wsparciem dziennikarki i autorki książek kucharskich Paule Neyrat oraz normandzkiego szefa kuchni Christophe’a Saintagne, Ducasse tworzy bazę stu pięćdziesięciu przepisów, w oparciu o naturalne, sezonowe składniki. Z książki dowiemy się także, dlaczego nie warto jeść pomidorów zimą, dlaczego w naleśnikach idealnie sprawdza się mąka z tapioki i czym jest wmontowany licznik kalorii, którym dysponuje każdy z nas. 

Przepisy dzielą się na te najprostsze, których przygotowanie nie zajmie dłużej niż piętnaście minut, i bardziej złożone, jak krem z pieczonego zająca z kasztanami i mus czekoladowo-bakłażanowy. Wszystkie dania podzielone są na cztery kategorie, odpowiadające każdej z pór roku. To wszystko sprawia, że „Naturalnie“ będzie idealnym przewodnikiem po zdrowej i smacznej kuchni sezonowej.

ksiazki kucharskie kukbuk

„Przyprawy”, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz

Wychowana w północnej Afryce Malika o ziołach zdaje się wiedzieć absolutnie wszystko. Jej pierwsza książka to subiektywny wybór przypraw podzielonych na sześć kategorii: rozgrzewające, korzenne, orzechowe, orzeźwiające, słone i słodkie. To prawdziwe kompendium wiedzy niezbędnej przy gotowaniu—z książki dowiemy się między innymi jak wykorzystać w kuchni wodę pomarańczową, do jakich deserów pasuje ziele angielskie, gdzie możemy zaopatrzyć się w asafetydę i dlaczego czarnuszka jest odrobinę niepoprawna politycznie.

W każdej z kategorii znajdują się przepisy na dania inspirowane kuchnią Maghrebu, na przykład na rozgrzewającą zupę harirę, sezamki z musem z mango czy kardamonową bezę. Nie brakuje tu także wariacji na temat rodzimych dań i przepisu na świąteczny piernik, który w rodzinie Maliki jest na wagę złota.

ksiazki kucharskie kukbuk

„Zacznij kochać dizajn”, Beata Bochińska

Poradnik dla wszystkich miłośników dobrego dizajnu, którym marzy się nie tylko kolekcja, lecz także poszerzenie wiedzy. To książka dla tych, którzy polują na targach staroci i tych którzy przeglądają internet w poszukiwaniu skarbów. Pełna jest anegdot i historii zbieraczy oraz rzetelnych informacji, które powinien posiadać każdy kolekcjoner: o projektantach i ich dziełach, wartości rynkowej i pochodzeniu skarbów. To klucz do sukcesu! W końcu sztuki szukać można wszędzie. Poszukiwanie niektórych obiektów wymaga czasu, innych – szperaniny w zaskakujących miejscach, a jeszcze innych – cierpliwości lub dużych nakładów finansowych. Autorka wyjaśnia też, dlaczego dobry dizajn tyle kosztuje i poleca sprawdzone adresy, gdzie można rozpocząć poszukiwania.

ksiazki kucharskie kukbuk

„Mikołajek i słodkie przekąski”, Alain Ducasse

Na Mikołajku wychowało się już kilka pokoleń – opowieści o małym chłopcu, który ciągle broi, śmieszą nie tylko dzieci. W historyjkach Sempe i Goscinnego często przewija się motyw jedzenia – kolega Mikołajka, Alcest, na każdej przerwie wyciąga z kieszeni rogala, chłopcy spotykają się na podwieczorkach, podczas których jedzą ciasto i piją kakao, a kolacje w domu chłopca zwykle kończą się deserem. Ponieważ Mikołajek to Francuz, słodkości o których czytamy są niezwykle kuszące. Całe szczęście, że teraz możemy ich spróbować!

Najsłynniejszy francuski szef kuchni, Alain Ducasse, zainspirował się postacią chłopca i stworzył książkę pełną łatwych przepisów na desery. Znajdziemy tu smakowite śniadania, propozycje na szkolną przerwę, słodkości na urodziny i podwieczorki z kumplami oraz specjalne przepisy na święta. Wszystkie propozycje można przygotować razem z dziećmi, zwłaszcza tymi, które za Mikołajkiem przepadają.

ksiazki kucharskie kukbuk

„Wilno—rodzinna historia smaków”, Ewa Wołkanowska-Kołodziej

Dlaczego kwas chlebowy zastępuje Litwinom coca-colę, jak kołduny wpływają na relacje polsko-litewskie i co ma wspólnego bochenek z żółwiem—na te i szereg innych pytań odpowiada Ewa Wołkanowska-Kołodziej w swojej najnowszej książce.

„Wilno“ to szereg reportaży, które otwierają przed czytelnikiem świat nieznanych tradycji kulinarnych naszych wschodnich sąsiadów. Autorka, zainspirowana kuchnią swojej mamy, znanej kucharki Genowefy Wołkanowskiej opisuje Litwę przez pryzmat narodowych dań i zwyczajów. Z tej książki dowiecie się między innymi, czym jest Stowarzyszenie Ochrony Jedzących Twaróg i poznacie wartość, jaką ma dla Litwina cepelin. Niezwykłe historie, od których naprawdę trudno się oderwać, przeplatane są przepisami z kraju sękacza, blinów i śliżyków. 

ksiazki kucharskie kukbuk

„Kiszonki i fermentacje”, Aleksander Baron

Kiszone produkty zawładnęły światem kulinarnych blogerów i restauratorów. Są bombą witaminową, zawierają naturalne probiotyki, a ich samodzielne przygotowanie nie zachwieje domowym budżetem. W swojej najnowszej publikacji szef kuchni warszawskiej restauracji Solec 44, Aleksander Baron tłumaczy jak wybierać produkty do kiszenia, w czym je kisić i w jaki sposób podawać.

„Kiszonki i fermentacja“ to prawdziwa skarbnica kiszonkowej wiedzy—znajdziemy w niej nie tylko porady, ale i szereg inspirujących przepisów na dania z wykorzystaniem sfermentowanych produktów—na przykład sorbet z fermentowanego melona, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance z czosnkiem. Baron przekonuje, że to prostsze, niż się wydaje, a ukisić możemy właściwie wszystko.

ksiazki kucharskie kukbuk

„Gospodyna”, Kasia Dyna

Tytułowa Gospodyna wraca do korzeni—odkopuje mamine i babcine remedia na problemy zdrowotne, uporczywe plamy i przypalone garnki. Okazuje się, że liście kapusty idealnie czyszczą zaplamiony dywan, a na przypalone blachy zaradzi skóra od słoniny! Dzięki „Gospodynie“ dowiemy się też jak skutecznie umyć wnętrza najwęższych butelek, bez ostrzałki poradzić sobie z tępymi nożyczkami, albo co zrobić, gdy zabraknie pasty do zębów.

Autorka sięga po produkty używane w polskich domach od lat, czasem zapomniane albo niedocenione, i tworzy bazę ich zastosowań—począwszy od typowo kuchennych, na kosmetycznych i zdrowotnych kończąc. Porady są napisane lekkim językiem i ozdobione dowcipnymi ilustracjami i kolażami. 

Dzięki „zaradnikowi domowemu“ Kasi Dyny nic nie ma szans się zmarnować—nawet na skórki od cytryny czy zużyte woreczki po herbacie.

ksiazki kucharskie kukbuk

„My new roots”, Sarah Britton

Sarah Britton, specjalistka od kuchni wegetariańskiej i autorka słynnego chleba zmieniającego życie, gościła niedawno z wizytą w Polsce, podczas której opowiadała KUKBUK-owi o swojej słabości do muffinów. Wszystko to z okazji polskiej premiery jej pierwszej książki „My new roots“.

Przepisy zawarte w „My new roots“ to odpowiedź na wysoko przetworzoną żywność i ciężkie dania przygotowane z gotowych produktów. Są wegetariańskie, w znacznej części bezglutenowe, można je też z łatwością przerobić na wegańskie.

To idealna propozycja zarówno dla tych, którym nieobca jest kuchnia wegetariańska, jak i dla zupełnych nowicjuszy. Znajdziemy w niej przepisy będące roślinną alternatywą dla znanych dań—bezryżowe sushi z czarnego jarmużu, fondue z białej fasoli albo ser z surowych nerkowców. Dodatkowo Sarah przeprowadza nas przez spektrum produktów i technik, które pokażą jak wykorzystać dobrodziejstwa natury o każdej porze roku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: