"Sirocco", nowa książka Sabriny Ghayour - recenzja - KUKBUK

„Sirocco”, nowa książka Sabriny Ghayour – recenzja

To książka, która będzie upstrzona plamami od gotowania, nie będzie leżeć na półce - przekonuje jej autorka.

Tekst: redakcja
Zdjęcie: materiały promocyjne

sirocco kukbuk

Książka Sabriny Ghayour to rzetelny przewodnik po smakach Bliskiego Wschodu. Ghayour nie porywa się jednak na kontynuację swojej pierwszej książki, „Persiany”, która pełna jest tradycyjnych perskich i tureckich przepisów. Zamiast tego, na wzór wiejącego ze wschodu na zachód wiatru, który dał tytuł jej najnowszej publikacji, autorka stara się pokazać połączenie dwóch światów kulinarnych, które stosuje na co dzień: tradycyjne smaki perskiej kuchni i dania popularne na Zachodzie.

Wychowana w Londynie Angielka perskiego pochodzenia zapewnia swoich czytelników, że duża część składników jest dostępna w większości delikatesów, a ich egzotyczność sięga najwyżej alejki „Smaki świata“ w sieciowych supermarketach. Do tego Ghayour przekonuje, że wszystkie przepisy są aż śmiesznie proste i bazują na produktach, które większość z nas i tak ma w swojej spiżarni. Jej podejście do gotowania jest bardzo liberalne: jeśli nie masz jakiegoś składnika, po prostu go omiń!„Sirocco“ to nie restrykcyjna książka kucharska, a bardziej zbiór wskazówek, które będą pomocne zwłaszcza tym, którzy stawiają pierwsze kroki na gruncie kuchni bliskowschodniej.

„Twoje jedzenie będzie wyglądać koszmarnie, ale smakować fantastycznie, obiecuję!” – przeczytaj wywiad z Sabriną Ghayour <<kliknij tutaj>>

W książce rzeczywiście znajdziemy proste i klasyczne połączenia jak grillowane z kozim serem zawijasy z cukinii, sałatkę z pomarańczy i daktyli czy bataty pieczone z fetą. Oprócz tego w „Sirocco“ znajdziemy inspirowane bliskowschodnimi połączeniami smaków, nowe wersje znanych dań. Stąd na przykład tosty francuskie z silną nutą kardamonu, kawałki kurczaka w pigwowej glazurze czy przypominający perską wersję paelli ryż z jagnięciną. Ghayour przeprowadza nas przez aromatyczny świat przypraw, tłumacząc, że najważniejszym jest znaleźć te ulubione, dzięki czemu będziemy mieli niczym nieograniczone pole do kulinarnego popisu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: