Przepisy od kuchennych zawadiaków - KUKBUK

Przepisy od kuchennych zawadiaków

Ci mężczyźni wiedzą, jak bajerować. Najpierw zamieszają w głowie rabarbarowym mojito, a kaca będą leczyć treściwą solanką.

„Suwała, Baron i inni”, wyd. Dwie Siostry 2015
koncepcja książki: Piotr Szczęsny, fotografie: Igor Haloszka

baron ksiazka kukbuk

Paweł Suwała i Aleksander Baron to duet znakomitych warszawskich kucharzy. Suwała jest szefem kuchni w restauracji Butchery & Wine, która dwukrotnie otrzymała wyróżnienie Michelin Bib Gourmand za stosunek jakości do ceny. Baron, wielbiciel podrobów i lokalnych, niszowych produktów, szefuje we własnej restauracji Solec 44. Łączy ich zamiłowanie do prostych, klasycznych dań oraz… wspólna książka „Suwała, Baron i inni”, która dzisiaj ma swoją premierę.

zdjęcie - PRZEPISY OD KUCHENNYCH ZAWADIAKÓW

Znajdziecie w niej przepisy między innymi na ozory wołowe z remuladą z selera, kacze serca z harissą, sałatkę z ośmiornicy, rosyjską solankę czy też pieczone uszy wieprzowe – słowem, na dania nieobojętne, po męsku odważne i konkretne. Zarówno Suwała, jak i Baron na każdym kroku podkreślają, jak wielką wagę przykładają do serwowania najwyższej jakości produktów. Z tego powodu kilka kart książki oddali swoim dostawcom i kompanom idei. Popularny warszawski rzeźnik Grzegorz Kwapniewski radzi, jak zrobić dobry rosół i tatara. Dariusz Wolszczak, znany bywalcom warszawskich targów śniadaniowych „Pan Sandacz”, dzieli się przepisem na flaki z lina i swoją słynną zupą rybną. Julian Karewicz, szef baru w restauracji Solec 44 i autor KUKBUK-owego bloga Barkuchnia, zdradza recepturę na grzaniec z ciemnego piwa i rabarbarowe mojito.

zdjęcie - PRZEPISY OD KUCHENNYCH ZAWADIAKÓW

„Suwała, Baron i inni” to ponad sto smacznych, męskich przepisów, okraszonych barwnymi opowieściami – bogate źródło wiedzy zawodowych kucharzy i prawdziwych pasjonatów. Smakowity kąsek wśród kulinarnych publikacji, które zazwyczaj mają bardziej wykalkulowany charakter.

 

„Suwała, Baron i inni”, wyd. Dwie Siostry 2015
koncepcja książki: Piotr Szczęsny, fotografie: Igor Haloszka

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: