Pogotowie prezentowe: polskie książki kucharskie - KUKBUK

Pogotowie prezentowe: polskie książki kucharskie

Zebraliśmy najciekawsze publikacje tego roku. Rodzimi autorzy okazali się wszechstronni – w ich książkach znaleźliśmy mnóstwo pomysłów na warzywa, desery, domowy wyrób pieczywa, a także wypieki bez glutenu.
polskie ksiazki kucharskie kukbuk

Oto zestawienie, które możecie potraktować całościowo, jako pokaźny wkład w biblioteczkę swoją lub znajomych, lub kompletować ją sukcesywnie. Przyda się na każdą okazję!

 

Anna Włodarczyk, Zapach truskawek. Rodzinne opowieści, Black Publishing, 2014.

Debiut literacki autorki popularnego bloga Strawberries from Poland. Rytm książki jest wyznaczony przez podział na cztery pory roku, a zgrabnie opowiedziane historie zapraszają do pełnego miłości i pozytywnej energii domu. Jest w nim przytulnie, sentymentalnie i nostalgicznie. Kuchnia to oczywiście oś wydarzeń, a każdy rozdział jest zamknięty smakowitym przepisem z rodzinnego zeszytu.

 

Marta Dymek, Jadłonomia. Kuchnia roślinna – 100 przepisów nie tylko dla wegan, Dwie Siostry, 2014.
Napar ze świeżego korzenia kurkumy, krem z pora z wanilią, pasztet z ogórkami to tylko początek wielkiej wegańskiej uczty, jaką jest książka kucharska Marty Dymek, autorki najpopularniejszego polskiego bloga o kuchni roślinnej. Na dwustu stronach, oprócz dań z samych warzyw, znalazły się też przepisy na dania z grzybami, tofu, tempeh, strączkami oraz pestkami i nasionami. Książka cieszy oko nie tylko apetycznymi zdjęciami, lecz także zabawnymi ilustracjami oraz ręcznie pisanymi tytułami – słowem, starannymi drobiazgami, które zawsze były mocną stroną wydawnictwa Dwie Siostry.

 

Dorota Świątkowska, Moje wypieki i desery na każdą okazję, Egmont Polska, 2014.

Autorka najpopularniejszego bloga o wypiekach wydała kolejną książkę, która zachwyca już okładką. Publikacja została podzielona na kilka części, które obejmują nie tylko tradycyjne święta, Wielkanoc i Boże Narodzenie, lecz także walentynki, Halloween, tłusty czwartek i majówkę. Są tu również przepisy w sam raz na urodzinowe przyjęcie, piknik, imprezę dla dzieci i na proste ciasta idealne na drugie śniadanie lub do kawy.

 

Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia, Pascal, 2014.

Dla wszystkich, którzy chcieliby nauczyć się piec chleb, mamy dobrą wiadomość. Piotr wie o nim prawie wszystko, a jego książka to pierwsza polska publikacja traktująca o pieczeniu domowego chleba. Oprócz receptur znajdziecie tu przepis na zakwas i mnóstwo informacji teoretycznych. Piotr wyjaśnia, co to jest garowanie, po co odgazowywać wyrośnięte ciasto, i radzi, co zrobić z niewykorzystanymi resztkami pieczywa. Piękne zdjęcia i urocza opowieść o pasji sprawiają, że od razu po zakończeniu lektury chce się zanurzyć ręce w mące.

 

Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, Kuchnia polska bez pszenicy, Bukowy Las, 2014.

Z książki mogą korzystać nie tylko osoby z nietolerancją glutenu. Spodoba się wszystkim tym, którzy świadomie podchodzą do odżywiania, a tęsknią za smakami pierogów, klusek, chleba i ciasta. Ponad trzysta przepisów na dania bezglutenowe – śniadania słodkie i wytrawne, dania główne i desery – a także na mleko roślinne, jogurt i domowe słodziki zostało uzupełnionych o informacje o składnikach i porady zakupowe.

 

Agnieszka i Marcin Kręgliccy, Przyjęcia u Kręglickich, Świat Książki, 2014.

Rodzeństwo Kręglickich jest znane wszystkim stołecznym smakoszom. Od lat prowadzi lubiane restauracje z kuchniami świata – włoską Chianti, meksykańską El Popo, greckie tawerny Meltemi i Santorini; polskie w nowym wydaniu, Opasły Tom i Piąta Ćwiartka, działają na rzecz zdrowej, lokalnej żywności, organizują środowy Rolniczy Targ w Fortecy oraz – co mniej widoczne – wydają setki przyjęć rocznie. W publikacji znajdziemy więc sekrety dobrze skomponowanego imieninowego menu, zasady savoir-vivre oraz pomysły na świąteczną kolację. Dowiemy się też, jak podejmować gości i się nie zrujnować.

 

Łukasz Modelski, Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu, Wydawnictwo Literackie, 2014.

Zbiór rozmów ze smakoszami nie tylko o kuchni, lecz także o kulturze, miłości i innych dziedzin życia. Głównym motywem jest jednak umami, piąty smak. Czym faktycznie jest? Czy rzeczywiście odgrywa olbrzymią rolę w tym, jak odbieramy spożywane potrawy? Autor stara się odkryć jego fenomen razem z Agnieszką Kręglicką, Anne Applebaum, Aleksandrą Seghi, Carlem Honoré, Carlo Petrinim, Patricią Atkinson, Elizabeth Gilbert i innymi wspaniałymi osobistościami z kulinarnego świata.

 

Beata Lipov, Lawendowy Dom, Świat Książki, 2014.

Każdy by chciał mieszkać w takim domu. Zimą wyplata się tu makowy wieniec, a z gazety klei jelenia, wiosną po stole skaczą zajączki z serwetek, latem popija się lawendowe drinki i wydaje morskie przyjęcia, a jesienią sięga po rajskie jabłuszka w karmelu. Na szczęście do Lawendowego Domu każdy może wpaść po inspiracje – do niedawna na bloga, a teraz wertując książkę. Tym bardziej warto, że zawiera ona przepis na rozpalającą zmysły bułgarską ljutenicę.

© KUKBUK 2017