Pogotowie prezentowe: książki kulinarne dla dzieci - KUKBUK

Pogotowie prezentowe: książki kulinarne dla dzieci

Pierwsze doświadczenia kulinarne zapamiętuje się na całe życie. Redakcja KUKBUK-a doskonale pamięta swoje pierwsze jadalne muchomory, które sadziła z książką „Kuchnia pełna cudów”, ciasto czekoladowe z „Nastolatki gotują” oraz jeżyki Sowy Przemądrzałej z „Książki kucharskiej Kubusia Puchatka”.
ksiazki kulinarne dla dzieci kukbuk

Gwiazdka to doskonała okazja, by dostarczyć dzieciom najsmaczniejszych wspomnień – oprócz przygotowywania wspólnie świątecznych dań pozwólmy im na samodzielne próby ze wsparciem w formie książki kucharskiej. Poniżej znajdziecie dziewięć wybranych przez nas propozycji, które mogą zaowocować udanymi daniami i takimi samymi wspomnieniami.

Agata Królak, „Z działki, z lasu i takie tam” i „Ciasta, ciastka i takie tam”

Słodkim przepisom Agata Królak zawdzięcza pierwsze miejsce na podium w rankingu ulubionych książek kulinarnych naszych czytelników. Obie książki przypominają zeszyty z przepisami przekazywane w rodzinie z pokolenia na pokolenie. Dosyć lakonicznym przepisom, jak przystało na spisane receptury babć gotujących „na oko”, towarzyszą dziecięce, niezwykle urokliwe ilustracje autorki książki. Wydania te ucieszą nie tylko dzieci, lecz także dorosłych, szczególnie tych, którzy preferują liberalne podejście do gotowania. Możemy trzymać się receptur proponowanych przez autorkę albo potraktować je jako inspirację do własnych eksperymentów.

Sami Malila, „Moomins Cookbook. An Introduction to Finnish Cuisine”

Pamiętacie Muminki? Niektórzy z nas docenili ich oryginalność po latach, część pokochała je od razu. Bez względu na to, kiedy zrozumieliście ten swoisty skandynawski humor, koniecznie zafundujcie sobie nieco leśnych przygód w kuchni. Autorka książki zebrała sto pięćdziesiąt przepisów, pokazując przy tym, że gotowanie (nie tylko z Muminkami) to przede wszystkim świetna zabawa i przyjemność. A jeśli coś nam się nie uda? Powtórzmy za Filifionką: „Oj, ty moja piękna, moja wspaniała katastrofo”. Od razu poczujemy konstruktywny powiew wolności.

Katarzyna Bogucka, Szymon Tomiło, „Wytwórnik kulinarny”

Drugi z serii wytwórników, autorskich zeszytów zaprojektowanych przez artystów z myślą o wspólnej, edukacyjnej zabawie z dziećmi. Tym razem ilustratorka Katarzyna Bogucka oraz grafik i kucharz w jednej osobie Szymon Tomiło zapraszają do wspólnej uczty. Razem z autorami książki zaplanujemy zakupy, odwiedzimy targ, pojedziemy na piknik, urządzimy restaurację i poznamy przepis na pyszne drożdżówki. Wystarczą tylko kredki do rysowania!

Agnieszka Kręglicka, „Gotowi, by gotować”

Znana restauratorka i felietonistka, mama dwójki nastolatków, zebrała łatwe, nowoczesne przepisy, wskazówki dla początkujących kucharzy i ciekawe informacje o naszej tradycji kulinarnej. Wyszedł rodzinny album polskiej kuchni. Znajdziecie w nim przepis na gzik, placki z jabłkami, pierogi z kaszą gryczaną, kisiel, szarlotkę z prawdziwych owoców oraz grzanki z bryndzą i miodem, a także odpowiedź na podstawowe pytanie – co jeść, gdy rodziców nie ma w domu. Publikację zilustrowaną pięknymi zdjęciami nowojorskiego fotografa Kevina DeMarii wydał Muchomor.

Adriano Rampazzo, „Chop, Sizzle, Wow: The Silver Spoon Comic Cookbook”

Pięćdziesiąt szybkich, prostych i klasycznych włoskich receptur ze słynnej „Silver Spoon”. Receptury zilustrowane krok po kroku w komiksowym stylu spodobają się doświadczonym, ale też początkującym młodym szefom kuchni. Są tu proste przekąski z caponatą i bruschettą na czele, klasyczne dania główne, jak linguine z pesto i kurczakiem, a także najbardziej kuszące włoskie desery, jak tiramisu.

Aleksandra Woldańska-Płocińska, „Marchewka z groszkiem”

Czy trzeba się bać wegetarian? Odpowiedzi należy szukać w barwnie opisanych, pełnych lekkiego, absurdalnego humoru, zaskakujących przygodach polskich i importowanych warzyw. Ich perypetie zostały w dodatku przepięknie zilustrowane.

Emilia Dziubak, „Gratka dla małego niejadka”

Książka dla najmłodszych w całości poświęcona jedzeniu, a w niej zabawnie zilustrowane przepisy na smaczne dania, zabawy edukacyjne, gry i inne pomysły pobudzające wyobraźnię małego niejadka. Maluch nauczy się dzięki niej postrzegać jedzenie nie tylko jako codzienny posiłek, lecz także jako świetną zabawę. Dobry nastrój udzieli się rodzicom, gdyż książka stanowi doskonały pretekst do wspólnego spędzenia czasu z dziećmi w kreatywny sposób.

Julia Rothman, „Anatomia farmy”

To właściwie nie jest książka kulinarna, ale nie mogliśmy się powstrzymać przed jej zarekomendowaniem. „Anatomia farmy” to pozycja dla mieszczuchów dużych i małych, marzących o życiu na wsi. Rysunki, diagramy, przekroje i instrukcje krok po kroku autorstwa Julii Rothman pozwalają zrozumieć funkcjonowanie naturalnego gospodarstwa, zaplanowanego w sposób zrównoważony i odpowiedzialny wobec środowiska. Poznając budowę dojarki, anatomię konia, sekret strzyżenia owiec, zasady budowania tipi dla fasoli, przypomnimy sobie, ile korzyści przynosi kontakt z naturą oraz dlaczego warto szanować jej zasoby.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: