Pięć najmodniejszych książek kucharskich 2014 roku - KUKBUK

Pięć najmodniejszych książek kucharskich 2014 roku

Książki kucharskie bywają dziś tak piękne jak albumy ze sztuką. Można je godzinami przeglądać w poszukiwaniu inspiracji na wielkie przyjęcia i małe codzienne uczty. Jakie książki najczęściej trafiały do domowych biblioteczek w 2014 roku?
najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

W każdym numerze KUKBUK-a prezentujemy wam najciekawsze książki o tematyce okołokulinarnej, recenzje pojawiają się też na stronie internetowej. Gdy organizujemy konkursy książkowe, ilość zgłoszeń pozwala nam ocenić, na które pozycje macie największy apetyt. Oto książki kucharskie, które w ubiegłym roku sprzedawały się najlepiej w księgarni Bookoff:

najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

1. „Jadłonomia“, Marta Dymek

Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia, odczarowała kuchnię wegańską. Zamiast nieciekawych warzywno-sojowych brej proponuje kolorowe potrawy z liści, bulw i korzeni, a jej serniki z tofu w niczym nie ustępują tradycyjnym. Uwielbiamy jej bloga, a książkę wertujemy regularnie.

najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

2. „Plenty more“, Yotam Ottolenghi

Kontynuacja „Plenty“, książki kucharskiej Yotama Ottolenghiego, która zrewolucjonizowała myślenie na temat warzyw. Dzięki niemu z bohaterów drugiego planu stały się gwiazdami na talerzu. W „Plenty more“ punktem wyjścia jest metoda przygotowania, a na każdej stronie można znaleźć fascynujące połączenia smaków i tekstur.

 

najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

3. „Fresh and Light“, Donna Hay

Wbrew pozorom to nie jest książka dla fanatyków odchudzania. Donna Hay proponuje potrawy lekkie, kolorowe, pełne superfoods i chrupiące świeżymi warzywami. Najważniejszy jest smak i energia, którą czerpiemy z każdym kęsem.

najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

4. „Thailand The Cookbook”, Jean-Pierre Gabriel

Pięknie wydane kompendium wiedzy na temat kulinarnego oblicza Tajlandii. Oprócz ponad 500 przepisów w książce znajdziecie także historię kuchni tajskiej, opisy składników i technik przygotowania posiłków. Ostrzegamy, przepiękne zdjęcia mogą was sprowokować do zakupu biletów lotniczych!

najlepsze ksiazki kucharskie 2014 kukbuk

5. „Mexico The Cookbook”, Margarita Carrillo

Biblia dla wszystkich miłośników tacos, burritos i tamales. Ta książka to podróż przez Meksyk – dowiecie się z niej wszystkiego na temat kuchni meksykańskiej i kształtujących ją wpływów, poznacie składniki i odkryjecie, jak wiele macie jeszcze do spróbowania.

 

Powyższa lista zawiera pozycje stosunkowo nowe. Wśród polskich książek furorę robiła także publikacja „Kuchnia polska bez pszenicy“, którą można było wygrać w jednym z naszych konkursów. Jak mówi Patrycja Czyż z księgarni Bookoff, „są także tytuły ponadczasowe, jak Silver Spoon, Noma i The Flavour Thesaurus, które jeszcze przez jakiś czas nie zejdą z listy bestsellerów.“ Czy wymienione pozycje stoją w waszych kulinarnych biblioteczkach? Chętnie poznamy wasze kulinarne hity z 2014 roku.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: