"O dobrym jedzeniu" - konkurs - KUKBUK

„O dobrym jedzeniu” – konkurs

Czym jest dobre jedzenie? Na to pytanie stara się odpowiedzieć w swojej debiutanckiej książce Agata Michalak.

Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały promocyjne

agata michalak o dobrym jedzeniu kukbuk

W dzisiejszych czasach coraz trudniej znaleźć dobre produkty spożywcze, naturalne i nie podmalowane chemią. Na szczęście są jeszcze producenci, którzy dbają o jakość swoich wytworów i aktywiści, którzy edukują społeczeństwo. Agata Michalak, była naczelna KUKBUK-a, dziennikarka i kulturoznawczyni, postanowiła przyjrzeć się dobremu jedzeniu z bliska. Zebrała pasjonatów, którzy walczą o poprawę jakości jedzenia w Polsce. Odwiedziła ich na farmach i w zakładach produkcyjnych, w restauracjach i ośrodkach naukowych i przeprowadziła szereg rozmów na temat dobrej polskiej żywności.

Razem z Agatą przemierzamy pola, ogrody i lasy, poznając sekrety drzemiące w naszych ulubionych produktach, dzięki którym kuchnia polska jest tak bogata. Czytamy o grójeckich antonówkach i truskawkach z Kaszub, wędzonych pstrągach z Lubelszczyzny, serach z Mazur i Podlasia, przegryzamy chleb z piekarni Piwońskich skropiony olejem rzepakowym z Góry św. Wawrzyńca i popijamy cydrem lub pitnym miodem. Po lekturze książki chce się natychmiast wyruszyć w kulinarną podróż po Polsce i spróbować wszystkich smaków, które tak apetycznie opisuje autorka.

 

agata michalak o dobrym jedzeniu kukbuk

O kulinarnym bogactwie naszego kraju i potencjale, jaki w nim drzemie, bohaterowie książki Agaty Michalak mogliby mówić godzinami. Zapytaliśmy ich, czym dla nich jest dobre jedzenie.

 

Grzegorz Łapanowski, aktywista kulinarny, twórca i twarz fundacji Szkoła na Widelcu oraz Food Lab Studio, juror w programie „Top Chef” w Polsacie
Świeże, sezonowe, lokalne, naturalne, prawdziwe, ekologiczne – takie jest dla mnie dobre jedzenie. Wiem, skąd pochodzi, kto uprawiał, kto i czym pasł. Lubię wiedzieć o nim jak najwięcej. Mieć zaufanie do tych, którzy je tworzą. To dlatego w Food Labie sami uprawiamy nasze warzywa i zioła oraz pracujemy z rolnikami, by mieć produkt najwyższej jakości. To dopiero początek drogi. Poszukiwanie perfekcji i doskonalenie się. Dla mnie inspiracją są Duńczycy, Włosi i Amerykanie. Puglisi, Redzepi, Petrini, Barber, Pollan – wszyscy mówią o podobnych wartościach. One są uniwersalne bez względu na to, w której części globu żyjemy.

 

Małgorzata Piwońska, córka właściciela tradycyjnej Piekarni Piwoński
Zdrowe jedzenie to dla mnie najważniejsza rzecz na świecie, zaraz po miłości. Zdrowe jedzenie to jedzenie przygotowane z pasją, którą czuć w produkcie, a potem w potrawie. Ono potrzebuje czasu, jak na przykład kiszonki.

Po zjedzeniu małej ilości zdrowego, pełnowartościowego jedzenia organizm jest dłużej nasycony. Dostarczamy mu witaminy, minerały i związki, których potrzebuje, a nie jak w przypadku fast foodu – puste kalorie, które na chwilę zaspokajają głód i nie dają tego, co jest niezbędne, tylko powodują kolejne napady głodu.

Takie prawdziwe jedzenie można poznać, jeśli w trakcie posiłku człowiek nie może się skupić na niczym innym, wyłącznie na delektowaniu się i smakowaniu każdego kęsa.

 

o dobrym jedzeniu kukbuk agata michalak

Grzegorz Kwapniewski, rzeźnik z zamiłowania, ekonomista z wykształcenia, właściciel sklepów Crazy Butcher i Beskidzki Wypas
Dobre jedzenie to jedzenie dla przyjemności, w wolnej chwili i z przyjaciółmi. Dobre jedzenie jest wolne od stresu: począwszy od stresu ziemi, hodowli, przez stres rzeźnika, kucharza, po stres jedzących. Dobre jedzenie powstaje z dobrych produktów, uprawianych i hodowanych naturalnie.

 

Olin Gutowski, dziennikarz i popularyzator odpowiedzialnego wędkarstwa, znany z programu „Jak to jest złowione” w telewizji TVN Turbo
Muszę wiedzieć, gdzie żyło to, co mam na talerzu, czym się odżywiało i czy było szczęśliwe. W przypadku ryb, zwłaszcza naszych słodkowodnych, mam mnóstwo pewności. Na przykład w smażonych płociach wyczuwam odrobinę rodzimych wodorostów – moczarki, wywłócznika, lodowcowej lobelii. Wtedy zamykam oczy i znów jestem nad jeziorem.

 

Gieno Mientkiewicz, ekspert serowarski, twórca terminu „sery zagrodowe”
Jest afirmacją dobrej energii. W jakiś sposób zawsze zawiera się w nim wyraz troski, miłości, dbałości, rodzinnych relacji… Wystarczy porównać jedzenie podane z serdecznością z takim zrobionym od niechcenia. To odnosi się nawet do jedzenia robionego sobie samemu.

Nie ma różnicy, czy jedzenie przygotowuje ktoś bliski, znajomy, przejęty swoją rolą kucharz, czy odległy i nieznany rolnik. Zawsze czuć ten element. To równie dobrze może być duża wytwórnia. Jeśli chociaż trochę lubi swoich klientów, daje im produkt rzetelny. Jednak gdy rządzi nią skrywana chciwość i nieuczciwość, dostarcza nam substytutów. Fałszywych, sztucznych i nudnych. Oby więc każdy na talerzu znajdował to, co życie buduje, a nie rujnuje.

Mamy dla was konkurs, w którym do wygrania jest 5 egzemplarzy książki Agaty Michalak „O dobrym jedzeniu”. Aby wygrać jedną z nich, na adres konkurs@kukbuk.com.pl prześlijcie nam krótką odpowiedź na pytanie, czym dla was jest dobre jedzenie. Macie czas do 7 marca, a następnego dnia ogłosimy wyniki. Powodzenia!

 

REGULAMIN KONKURSU

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: