Nowa książka Wojciecha Modesta Amaro - konkurs! - KUKBUK

Nowa książka Wojciecha Modesta Amaro – konkurs!

Wojciech Modest Amaro to jeden z niewielu autorytetów kulinarnych w Polsce. Zdobywca pierwszej gwiazdki Michelin w Polsce udowadnia, że wyobraźnia kulinarna w naszym kraju jest wreszcie doceniana. Właśnie ukazało się drugie wydanie jego książki pt.: „Natura kuchni polskiej“.
wojciech modest amaro ksiazka kukbuk

W książce znajdziecie przepisy na wykorzystanie składników niezwykłych, ale przy tym typowych dla naszej szerokości geograficznej. Szczawik zajęczy czy czosnek niedźwiedzi można spotkać w lasach, a krzaki głogu zdobią wiele parkowych alejek, ale rośliny te rzadko są traktowane jako składniki w naszej kuchni. Wojciech Modest Amaro stara się to zmienić, zachęcając do eksperymentów. Zapytaliśmy go, czym jest dla niego „Natura kuchni polskiej“ i czego życzyłby sobie w 2015 roku.

We wstępie pisze Pan, że książka jest dla odważnych poszukiwaczy. Czy są to domowi kucharze czy profesjonaliści?

Jest to książka dla każdego, kto znajduje w sobie pasję do gotowania, czyli zarówno dla profesjonalistów, jak i domowych kucharzy. Przepisy służą jako garść inspiracji, by tworzyć nowe kompozycje smakowe. Zdjęcia celowo nie ukazują gotowych talerzy, a jedynie zawieszone w przestrzeni produkty, bo ostateczną interpretację i prezentację zostawiam tymże pasjonatom. To samo dotyczy przepisów, jeśli w domowej kuchni brakuje sprzętu lub technik, można skorzystać z inspiracji i dowolnymi metodami połączyć wskazane przeze mnie składniki.

 

Ile czasu trwała praca nad książką?

Od dawna nosiłem w sobie pragnienie stworzenia takiej książki, dlatego z przepisami poszło mi szybko, powstały w dwa tygodnie. Po dziesięciu dniach sesji zdjęciowych materiał był gotowy. Książki rzadko powstają w takim tempie, ale inspiracje zbierałem przez kilka lat i teraz nadszedł moment, żeby słowa przelać na papier.

 

Czy przedstawione dania zjemy w Atelier Amaro?
W Atelier wyznajemy tę samą filozofię opartą na kalendarzu natury i polskich, czasami zapomnianych składnikach oraz nietypowych połączeniach. Jest to niekończąca się droga w poszukiwaniu prawdziwego smaku Polski, na który składają się nasze najlepsze produkty. Musze jednak nadmienić, że gościom nie serwujemy eksperymentów, a jedynie ich wyniki. Najpierw opracowujemy dania w laboratorium, a gdy wszystkie procesy uznam za zakończone, kompletne danie zostaje wprowadzone do karty.

 

Dzieli się Pan wiedzą, ale niektóre składniki wydają się być trudne do zdobycia. Czy ma Pan może w planach delikatesy z takimi produktami jak ziarna biedrzeńca, alginat lub trociny dębiny?

W tej chwili nie mam takich planów, pracuję nad otwarciem drugiej restauracji. Każdemu mogę jednak polecić rozmowy na lokalnych targach z dostawcami i sprzedawcami: gdy zapytamy o czosnek niedźwiedzi czy szczawik i obiecamy odbiór, może się okazać, że z chęcią przywiozą. Wiele z tych produktów da się kupić, ale dopóki nie ma na nie popytu, nie będzie ich w sklepach i na straganach. Jeśli chcemy w ten sposób gotować, musimy dać impuls i pewne zachowania wymusić.

 

Jaki był najbardziej irytujący kulinarny manieryzm w 2014 roku?
Nadużywanie określenia „petarda“. A tak bardziej poważnie, w dalszym ciągu cierpimy na brak pokory. Od kilku lat mówimy o tym samym, ale ciągle brak nam cierpliwości, żeby wypracować pewne standardy jakości. Nie stanie sie to ot tak, mimo że niektórym wydaje się, że pozjadali wszystkie rozumy. Przed nami długa droga.

 

Na jaki produkt stawia Pan w 2015 roku?
Oczywiście stawiam na polskie produkty, ale częściej chciałbym widzieć prawdziwą jakość, a nie tylko ekscytację produktem niszowym. Nasi sprzedawcy muszą nauczyć się zachodnich standardów jakości i obsługi. Jesteśmy coraz bardziej świadomi i wybredni, gotowi, by zapłacić więcej i wymagać.

 

Książka „Natura kuchni polskiej“ została wydana nakładem wydawnictwa Zwierciadło i zajęła czwarte miejsce w prestiżowym konkursie World Cookbook Awards. To elegancki dwujęzyczny album, który pozwoli z dumą i szacunkiem spojrzeć na rodzimą kuchnię i jej składniki.

Czytelnikom KUKBUK-a z pewnością nie brakuje wyobraźni kulinarnej, dlatego ogłaszamy konkurs, w którym do wygrania jest 10 egzemplarzy książki „Natura kuchni polskiej“. Zainspirujcie się tytułem publikacji Wojciecha Modesta Amaro i prześlijcie do nas przepis wraz ze zdjęciami na unowocześnione danie kuchni polskiej. Macie czas do 21 stycznia. Wyniki ogłosimy na naszej stronie 22 stycznia. Autorzy najciekawszych przepisów zostaną nagrodzeni książkami „Natura kuchni polskiej“, a ich receptury zostaną opublikowane na naszej stronie internetowej. Powodzenia!

 

REGULAMIN

© KUKBUK 2017