"Niebieskie strefy w praktyce"- rozwiązanie konkursu - KUKBUK

„Niebieskie strefy w praktyce”- rozwiązanie konkursu

Już wiemy, kto dostanie od nas książkę Dana Buettnera o sekretach długowieczności.
Niebieskie strefy w praktyce kukbuk

Dlaczego ludzie w niektórych miejscach świata są bardziej długowieczni, niż w innych? Sekret tkwi w ich diecie i właśnie o tym traktuje książka Dana Buettnera „Niebieskie strefy w praktyce”. Tydzień temu ogłosiliśmy konkurs, w którym do wygrania były trzy egzemplarze książki Buettnera. Pytanie konkursowe brzmiało: jak będą wyglądały śniadania za sto lat? Najbardziej spodobały nam się następujące odpowiedzi:

 

„Śniadania za 100 lat… Na talerzu kapsułki, pastylki, pigułki, proszki. W kuchni jak w laboratorium. A wtedy ludzie zatęsknią za tradycyjnymi daniami sprzed lat. Rano na stole pojawi się jajecznica smażona na boczku, która okaże się wyjątkowo zdrowa. Płatki owsiane na mleku staną się jednym z najbardziej wykwintnych dań. Soki owocowe zyskają rangę eliksiru na miarę boskiej ambrozji z Olimpu. Zachwytom nad twarożkiem ze szczypiorkiem nie będzie końca. Wśród napojów królowała będzie szklanka mleka. Za 100 lat ludzie pozostaną wierni tradycyjnym smakom i zapachom.” – Hanna Maciejewska

 

„Za sto lat świat będzie zglobalizowany jeszcze bardziej niż obecnie, a do tego klimat cieplejszy, a uprawy roślin doskonalsze. Bedzie się więc jadać potrawy np. papuaskie lub kongijskie z produktów uprawianych w przydomowym ogródku, a jeszcze powszechniejsze będzie ich dostosowywanie do polskich upodobań smakowych, więc np. naleśniki z serem będzie się robić z mąki z sagowców.” – Anna Ptaszyńska

 

„Za 100 lat ludzie poznają dania przyrządzane przez istoty z odległych galaktyk. Jedna z ekspedycji zaowocuje zbiorem nowych przepisów. Ziemianom zasmakują te potrawy. Marsjańskie owoce przyprawione gwiezdnym pyłem staną się kulinarnym hitem. Chitynowe pancerze stworzeń schwytanych w okołoziemskiej przestrzeni dokonają rewolucji w kuchni. To one będą podstawą przyrządzania śniadań. Urozmaiceniem posiłku będą sałatki z roślin wyhodowanych w marsjańskiej glebie. Śniadania będą nowatorskie, ale czy zdrowe?” – Joanna Maciejewska

 

Ich autorki dostaną od nas książki „Niebieskie strefy w praktyce”. Gratulujemy!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: