Lektura na weekend: "Top with cinnamon" - KUKBUK

Lektura na weekend: „Top with cinnamon”

Książka brytyjskiej nastolatki pachnącej cynamonem.

Tekst: Daria Pawlewska

top_with cinnamon kukbuk

Początek 2014 roku. Przeglądam blogi z całego świata nominowane do nagród w konkursie Best Food Blog organizowanym przez amerykański magazyn „Saveur”. Tonę po uszy, wlepiając wzrok w klimatyczne zdjęcia i dowcipne, lekkie pióro autorki bloga Top with Cinnamon, wyróżnionego w kategorii najlepszych ciast i deserów. We wrześniu tego samego roku Izy Hossack wydaje książkę pod takim samym tytułem jak nazwa bloga. Sama fotografuje i stylizuje jedzenie, a także pisze. I dopiero wtedy odkrywam, że Izy jest nastolatką. Łapię się za głowę i nie wierzę.

 

top_with cinnamon kukbuk

Aktywności Brytyjki mogłyby zapełnić życiorys niejednego czterdziestolatka. Ona ma lat dziewiętnaście i jak sama przyznaje, w kuchni realizuje swoje dwie największe pasje: nauki ścisłe i sztukę. Podziwiając przemyślane kadry fotograficzne i giętki język nastolatki, odpływam myślami na wyspy Zjednoczonego Królestwa. Czuję zapach cynamonu, którym Hossack lubi oprószać swoje wypieki i latte. Wsiadam do londyńskiego piętrowego autobusu w kolorze wściekłego pomidora. To z tego miasta pochodzi autorka, która chętnie dzieli się z czytelnikami swoją kulinarną pasją.

top_with cinnamon kukbuk

 

Jak z kapelusza zręcznego iluzjonisty wysypują się dania słodkie, wytrawne, bezglutenowe i wegańskie. Hossack jednak nie czaruje. Przepisy mają solidną konstrukcję, a składniki są odmierzane z dokładnością doświadczonego aptekarza. Większość dań debiutuje na stronach książki i nie jest przerzutem z bloga na papier. Od najmłodszych lat Izy gotowała z rodzicami, kulinarnymi zapaleńcami i pierwszymi nauczycielami. Teraz miłość do jedzenia podaje nam na pięknym talerzu. Dokładka takiej porcji uczuć ze wszech miar jest wskazana.

 

Izy Hossack, Top with Cinnamon, Hardie Grant London Ltd., Abrams Books, 2014.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: