Kuchnia polska idzie w świat - KUKBUK

Kuchnia polska idzie w świat

Jak smakuje Polska? Odpowiedź w najnowszej książce Magdaleny Tomaszewskiej Bolałek.
kuchnia polska swiat kukbuk

Chińska, japońska oraz koreańska wersja językowa to publikacje przygotowane dla Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP oraz Ambasady RP w Seulu. Ponad 140-stronicowe wydanie pełne jest pięknych fotografii i zaprasza w niezwykłą podróż po smakach, zapachach i kolorach kuchni polskiej. Dzięki książce czytelnicy poznają historię polskiej kultury żywieniowej, a także popularne składniki oraz produkty. Rys historyczny uzupełniony jest legendami i opowieściami o Polakach, którzy zapisali się w historii nauki, sztuki i literatury. Na kartach pojawia się Fryderyk Chopin, Mikołaj Kopernik, Maria Konopnicka czy Bolesław Leśmian. Publikacja zawiera też 16 prostych przepisów kulinarnych, z którymi powinni poradzić sobie czytelnicy z całego świata.

 

Wszystkie trzy wersje językowe książki dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej.

Wersja koreańska

Wersja japońska

Wersja chińska

Wersja anglojęzyczna trafi do sprzedaży na początku kwietnia 2016.

 

Autorką książki i większości zdjęć jest Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS i blogerka kulinarna. W międzynarodowym konkursie Gourmand World Cookbook Awards zdobyła dla Polski pierwsze Grand Prix za książkę “Japońskie słodycze”. W zeszłym roku przy miseczce kimczi rozmawialiśmy z nią o tym, czy kuchnia koreańska ma szansę przyjąć się w Polsce – rozmowę i przepis znajdziecie tutaj.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: