Kuchnia polska bez pszenicy? - KUKBUK

Kuchnia polska bez pszenicy?

Pierogi i kluski, chleby i ciasta – wydaje się, że kuchnia polska jest oparta głównie na produktach bogatych w gluten, a to bywa problemem w czasach, kiedy coraz więcej ludzi cierpi na alergie i nietolerancje pokarmowe. Dla tych osób właśnie – ale nie tylko – Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska napisały książkę „Kuchnia polska bez glutenu”, która, o czym z przyjemnością informujemy, niedługo pojawi się w księgarniach.
kuchnia bezglutenowa polska kukbuk

Inspiracją do napisania „Kuchni polskiej bez pszenicy” była książka Williama Davida o szkodliwości tego zboża. Publikacja Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej zawiera ponad 300 przepisów na dania bezglutenowe, wśród których są śniadania słodkie i wytrawne, dania główne i desery, a także na mleko roślinne, jogurt i domowe słodziki. Oprócz przepisów znalazły się tam informacje o składnikach i porady zakupowe. Z książki mogą korzystać nie tylko osoby z nietolerancją glutenu – spodoba się wszystkim tym, którzy świadomie podchodzą do odżywiania.

Autorki prowadzą blogi o zdrowej kuchni. Marta Szloser od dwóch lat na blogu Na Kuchennym Progu dzieli się z czytelnikami przepisami na dania wegetariańskie, wegańskie, pozbawione cukru i glutenu oraz przygotowywane według kuchni Pięciu Przemian. „Kuchnia polska bez pszenicy” to jej debiut wydawniczy. Wanda Gąsiorowska jest autorką bloga informacyjno-żywieniowego Qchnia Edukacyjna.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: