"Konopie w kuchni" - wygraj książkę - KUKBUK

„Konopie w kuchni” – wygraj książkę

Czy konopie odurza na talerzu? Nie, ale w kuchni polskiej występuje od lat.

Zdjęcia: materiały promocyjne

zdjęcie - KONOPIE W KUCHNI - WYGRAJ KSIĄŻKĘ

Konopny trend przyszedł do nas z Zachodu, tymczasem w polskiej tradycji kulinarnej znane są potrawy z użyciem konopi, takie jak zupa z siemienia konopnego zwana siemieniotką, czy łodziaki – pierożki wypełnione nasionami. Na polskim rynku właśnie pojawiła się pierwsza pozycja na temat tej rośliny. Autorka, Małgorzata Szakuła, jest propagatorką zdrowego odżywiania i świadomego wyboru produktów, fanką surowej diety i kuchni pięciu przemian. Prowadzi bloga Smiling Spoon.

„Konopie w kuchni” to zbiór 25 autorskich przepisów z wykorzystaniem tej rośliny w jej różnych odmianach – autorka wykorzystuje olej, białko z nasion, mąkę czy liście. To propozycja dla wszystkich, którzy nie boją się eksperymentów w kuchni. Szakuła przedstawia konopie jako roślinę przyszłości i pokazuje mnogość jej zastosowań. Okazuje się, że jest wykorzystywana w przemyśle papierniczym, włókienniczym, kosmetycznym a nawet… paliwowym. Autorka wyraźnie kładzie nacisk na aspekt edukacyjny, z książki dowiecie się m.in o tym, że Ta niepozorna roślina jest źródłem kwasów omega 3 i omega 6, wspiera układ krążenia oraz układ trawienny, wzmacnia skórę, włosy i paznokcie oraz poprawia odporność. To zaledwie wycinek jej supermocy, jeśli jesteście ciekawi co jeszcze potrafi, sięgnijcie po „Konopie w kuchni”.

Mamy dla was konkurs, w którym do wygrania są trzy egzemplarze książki „Konopie w kuchni”. Dostaną je osoby, które opowiedzą nam o swojej kulinarnej przygodzie z tą rośliną. Na wasze maile czekamy pod adresem konkurs@kukbuk.com.pl, macie czas do 17 grudnia do godziny 12. Powodzenia!

 

Zdjęcia: materiały promocyjne

© KUKBUK 2017