Konkurs - wygraj "Nową Jadłonomię"! - KUKBUK

Konkurs – wygraj „Nową Jadłonomię”!

Najbardziej oczekiwana książka kucharska tego roku już jest!

Tekst: materiały promocyjne
Zdjęcia: redakcja, materiały promocyjne

jadlonomia kukbuk konkurs

Tym razem w roli głównej wystąpią polskie, sezonowe warzywa pokazane w zupełnie nowej odsłonie – w przepisach z kuchni całego świata. Bulwa selera po chińsku? Węgierski gulasz z papryk i boczniaków? Turecka zupa soczewicowa? Mizeria po koreańsku? To tylko kilka dań na zebranie sił przed wielką, roślinną podróżą.

Aby w nią wyruszyć, nie trzeba kupować egzotycznych produktów. Niepotrzebne są też wymyślne sprzęty czy rekwizyty. Wystarczy udać się na najbliższy bazar lub do warzywniaka i kupić polskie warzywa, a następnie skorzystać z niepospolitych przypraw oraz podpatrzonych w innych kuchniach technik. Nagle okaże się, że warzywa znane od dzieciństwa mogą codziennie pysznie zaskakiwać.

Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Dlatego Marta Dymek pracując nad nową książką szukała roślinnych inspiracji w wielu zakątkach świata
i odwiedziła ponad 50 krajów. Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, ucierała pasty curry
w Indiach, przemierzyła całe Bałkany, wygrzewała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.

W końcu roślinne potrawy można spotkać pod każdą szerokością geograficzną, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza.

Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem.

Jeśli tylko się wie, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Podróże przez stragany całego świata przypominają, że nawet nielubiane dotąd składniki mogą być przepyszne, jeśli tylko da się im szansę i przyprawi inaczej niż zwykle.

 

Mamy dla was trzy egzemplarze książki „Nowa Jadłonomia, czyli roślinne przepisy z całego świata”. Aby wziąć udział w konkursie, należy na adres konkurs@kukbuk.com.pl do czwartku, 18 maja, wysłać krótką odpowiedź na pytanie: do jakiego polskiego warzywa najlepiej waszym zdaniem pasuje sumak i dlaczego? 19 maja wybierzemy najciekawsze odpowiedzi i wybierzemy zwycięzców. Powodzenia!

Regulamin

jadlonomia kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: