JedzONKO na raka nieboraka - KUKBUK

JedzONKO na raka nieboraka

To nie jest kolejna książka kucharska do postawienia na półce.

Tekst: redakcja

jedzonko fundacja iskierka kukbuk

Dzieci, choć kochane, często stanowią trudną do wykarmienia grupę społeczną. Grymaszą na zieleninę, dziubią widelcem w talerzu pożywnych strączków, a gdyby mogły na każdy posiłek jadłyby frytki lub czekoladę. O tym, jak ciężko jest czasem skomponować im zdrowe i smaczne menu, dobrze wie każdy rodzic. Tym trudniejsze zadanie stoi przed rodzicami dzieci chorych onkologicznie. Ich dieta jest ważną częścią leczenia i wspomaga terapię.

„Choroba nowotworowa powoduje niedożywienie i niedobory ważnych mikroskładników odżywczych, są one pogłębiane przez stosowane leki. Wiedzę o substancjach, które mogą być dostarczone z pożywieniem i wspomagać terapię, mają lekarze i dietetycy. Wiadomo bowiem, że nie da się samą dietą wyleczyć choroby nowotworowej, ale samymi lekami też nie. Konieczne są oba elementy – odpowiednie leczenie i odpowiednie odżywianie pacjenta przez cały czas leczenia i rekonwalescencji. Ale w rzeczywistości na oddziałach szpitalnych albo nie ma dietetyka, albo personel medyczny po prostu nie ma czasu na indywidualne zajmowanie się każdym pacjentem. Na szczęście na onkologii dziecięcej małemu pacjentowi towarzyszą rodzice i to oni zrobią wszystko, aby poprawić stan i samopoczucie chorego. Muszą jednak mieć odpowiednią wiedzę o żywieniu i poszukują jej gorączkowo, w tym w Internecie. Warto zwrócić uwagę, że nie zawsze jest to źródło wiarygodnych informacji.(…)” – prof. dr hab. Iwona Wawer, Wiceprezes Polskiej Federacji Producentów i Dystrybutorów Suplementów

Autorką książki jest Katarzyna Stankow, doradca żywieniowy i pasjonatka zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mama dziewczynki, która przeszła chorobę nowotworową. Na własnej skórze poczuła więc wszystkie trudności takiej sytuacji i radzi, jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko, jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane, jak dieta może wpływać na wyniki leczenia czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”.

Przepisy zawarte w książce spodobają się nie tylko rodzicom chorych dzieci, lecz także wszystkim tym, którzy zmagają się z karmieniem małych niejadków i walczą z dziecięcą miłością do niezdrowych słodkości – są tu receptury na pożywne śniadania, lekkie obiady i kolacje, a także domowe czekoladki, trufle, słodkie serki, galaretki i kolorowe napoje.

Książka została wydana przez fundację Iskierka i można ją kupić na stronie internetowej fundacji. Całkowity dochód ze sprzedaży przeznaczony będzie na potrzeby podopiecznych fundacji.

kukbuk fundacja iskierka
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: