"Jedz" - rozdajemy książki! - KUKBUK

„Jedz” – rozdajemy książki!

Nigel Slater nie musi nas namawiać do jedzenia. Jego przepisy to zbawienie dla zapracowanych smakoszy!
nigel slater jedz

Nikt tak jak on nie pisze o jedzeniu, tym najprostszym, domowym i sezonowym. W jego przepisach nie brakuje tłuszczyku, rumieńca i sosu do wytarcia kawałkiem chleba, ale co najważniejsze, większość można przygotować z zaledwie kilku składników, w pół godziny. Kultowa książka Nigela Slatera „Eat” z 2013 roku wreszcie ukazała się po polsku i od razu zachwyciła. To jedna z tych publikacji, które nas ratują, gdy po pracy głodni wpadamy do domu, a także w weekendy, gdy chcemy bez większego wysiłku przygotować coś spektakularnego. Czyżby „Jedz” była książką kucharską idealną?

 

Podzielona na rozdziały pod kątem techniki przygotowania, inspiruje niemal na każdej stronie. Bez względu na to, czy chcecie coś ugrillować czy włożyć do kanapki, Nigel ma dla was sporo inspiracji. My w sobotnie poranki marzymy o ciepłym bajglu z mascarpone i rodzynkami, w porze obiadu raczymy się kuskusem z harissą i pieczonymi warzywami, a na kolację miksujemy zupę z młodych marchewek z czarną fasolą i kuminem. W przeciwieństwie do większości autorów książek kucharskich, Slater zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy ma po pracy kilka godzin czasu na gotowanie od podstaw bulionu czy namaczanie fasoli. Często łączy ze sobą dosłownie kilka łatwo dostępnych składników, tworząc satysfakcjonujący posiłek, a obok każdego przepisu dołącza jeszcze garść wskazówek na jego urozmaicenie, na wypadek gdybyśmy w osiedlowym sklepie nie znaleźli wędzonego pstrąga czy kaparów.

 

Jeśli macie ochotę najeść się z Nigelem Slaterem, mamy dla was dobrą wiadomość. Czekają na was trzy egzemplarze książki „Jedz”! Aby je wygrać, należy na adres konkurs@kukbuk.com.pl przesłać odpowiedź na pytanie: jaki jest wasz ulubiony awaryjny obiad? Na odpowiedzi czekamy do 8 lipca, a wyniki ogłosimy następnego dnia. Powodzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: