Jaglany detoks - KUKBUK

Jaglany detoks

Relacja z warsztatów z Markiem Zarembą w studiu Miele.

Tekst: Ula Żelaznowska, zdjęcia: materiały prasowe

wyeksponowana książka jaglany detoks

Relacja z warsztatów z Markiem Zarembą w studiu Miele.                                                         

                                                                                                                                                          

Wydana niedawno książka Marka Zaremby, „Jaglany detoks”, nie tylko zawiera świetny program oczyszczania organizmu, lecz także jest prawdziwą skarbnicą wiedzy na temat zdrowego żywienia. Zazwyczaj detoksykacja kojarzy nam się z uciążliwymi głodówkami, a przecież nie każdy organizm jest w stanie udźwignąć takie postne diety.


Jaglany detoks polega nie na ograniczaniu pokarmu w ogóle, a na wykluczaniu produktów, które obciążają i zakwaszają organizm.


 

Proponowane przepisy są ułożone zgodnie z założeniami medycyny chińskiej i makrobiotyki, z uwzględnieniem właściwości termicznych potraw. Głównym bohaterem detoksu jest kasza jaglana, która posiada niezwykły potencjał oczyszczający i odkwaszający organizm i zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych. Autor książki twierdzi, że niewłaściwa dieta może być przyczyną dotykających nas masowo chorób cywilizacyjnych. Podczas kilku dni detoksu warto więc spojrzeć na swój sposób odżywiania w szerszej perspektywie.

 

Z okazji premiery książki mieliśmy przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych Marka Zaremby i przetestować przepisy z nowej książki. W pięknym studiu Miele zebraliśmy się wokół kuchennego blatu, aby kroić, siekać, piec i gotować. Na pierwszy ogień poszły przystawki – carpaccio z cukinii z sosem pietruszkowym oraz humus jaglany z pieczonego buraka, podany z jarmużowymi chipsami i w towarzystwie orkiszowych podpłomyków. Przygotowane szybko dania w równie krótkim czasie zniknęły ze stołu. Zadowoleni wróciliśmy do kuchni, aby przygotować curry z dyni i pomidora z komosą oraz deser – czarny ryż z nutą kokosa, musem z mango i lodami z awokado i truskawki. W kuchni państwa Zarembów nic się nie marnuje, z nadmiaru przygotowanej do przystawek kaszy powstał szybki pudding. Jedzenie było naprawdę smaczne, porządnie nas rozgrzało i poprawiło humory. Na taki smakowity detoks jesteśmy gotowi w każdej chwili.

 

Zajrzyjcie na stronę Marka Zaremby, gotujzdrowo.com – to skarbnica wiedzy na temat odżywiania, są tam także przepisy i informacje o warsztatach.

© KUKBUK 2017

Strony www, marketing internetowy - advertajzing usługi reklamowe w Ełku