"Dzika fermentacja" - wygraj książkę Sandora Katza - KUKBUK

„Dzika fermentacja” – wygraj książkę Sandora Katza

Na ogórkach małosolnych i kiszonej kapuście świat fermentacji dopiero się zaczyna.

Tekst: redakcja
Grafika: materiały promocyjne

dzika fermentacja kukbuk konkurs

Świat opanowała gorączka fermentacji. W Polsce jej królem jest Aleksander Baron, a na świecie – Santor Katz, autor bestsellerowej „Sztuki fermentacji”. Dla wszystkich wielbicieli tego tematu ukazała się właśnie kolejna książka Katza. „Dzika fermentacja” to inspirujące źródło wiedzy, filozoficzny manifest i opowieść o fascynującym świecie mikroorganizmów. Katz stworzył kompletny przewodnik po sztuce fermentacji, który poszerza wiedzę i zachęca do eksperymentów.

To książka dla wszystkich kulinarnych maniaków, spożywczych rewolucjonistów i odkrywców niecodziennych smaków. Szczególnie dla tych, którzy o fermentacji wiedzą jeszcze niewiele.

Sukcesja w społeczności fermentacyjnej jest dynamiczna. W posiekanej i zanurzonej w solance kapuście dominuje jeden typ bakterii kwasu mlekowego – Leuconostoc mesenteroides. Im intensywniej się rozmnażają, wprowadzając roztwór w stan wzmożonego bulgotania, tym więcej kwasu mlekowego wytwarzają. Środowisko solanki się zmienia, a pierwsi panujący ustępują miejsca następnym – Lactobacillus plantarum. Każda kolejna dynastia tworzy warunki pod rozwój swojego następcy jednocześnie zmieniając smak kiszonki. Każda następna kultura drobnoustrojów wstępnie trawi kapustę, dzięki czemu składniki odżywcze mają większą przyswajalność biologiczną

„Dzika fermentacja” to opowieść zrodzona z pasji, gdzie Katz dzieli się z czytelnikami swoją wiedzą zdobytą dzięki wieloletniemu zgłębianiu długiej tradycji sztuki fermentacji, okrywaniu i kolekcjonowaniu przepisów oraz badaniom z zakresu biologii i mikrobiologii. Katz jest nie tylko kulinarnym praktykiem fermentacji, ale także specjalistą, który dokładnie rozumie procesy jakie za nią opowiadają – co więcej potrafi o nich opowiadać z zaraźliwym zaangażowaniem. Potwierdza to sukces opublikowanej w 2016 roku „Sztuki fermentacji”.

Katz swój przewodnik po tajnikach fermentacji zaczyna od umieszczenia jej w szerokim kontekście historycznym i kulturowym, uświadamiając, że przez wieki stanowiła kulinarny fundament w prawie każdym zakątku świata. Wszystko dzięki swojej organiczności i naturalnym zdolnościom konserwacyjnym. Autor dokładnie wyjaśnia jak przebiega proces kiszenia oraz w przekonujący sposób tłumaczy dlaczego nie powinniśmy bać się bakterii i grzybów – szczegółowo opisuje ich udział w fermentacji i wskazuje na ich dobroczynny wpływ na organizm. Katz dzieli się ze swoimi czytelnikami także wiedzą praktyczną dokładnie wyjaśniając jak oddać się sztuce fermentacji we własnej kuchni, dzieląc się przepisami i technikami zaczerpniętymi z całego świata.

„Dzika fermentacja” nie tylko inspiruje do prób kulinarnych, o których wcześniej nawet nie pomyśleliście. Katz, obok bycia zapalonym pasjonatem, jest również rewolucjonistą, który ferment wprowadza także do myślenia o kulturze żywienia. Jego płomienna namowa do samodzielnego tworzenia żywności jest również protestem przeciwko biernej konsumpcji, monotonii smaków i doświadczeń kulinarnych, przeciwko sztucznym konserwantom oraz zanikowi świadomości potrzeb własnego ciała i kulinarnej tradycji.

 

Jeśli chcecie zostać mistrzami fermentacji, mamy dla was konkurs, w którym do wygrania jest 5 egzemplarzy książki „Dzika fermentacja”. Aby je zdobyć, wystarczy do 6 czerwca przesłać na adres konkurs@kukbuk.com.pl odpowiedź na pytanie: bez jakiego produktu fermentowanego nie wyobrażacie sobie swojej kuchni? Pamiętajcie, że bakterie zajmują się nie tylko ogórkami i kapustą, lecz także zbożami i mlekiem, a także buzują w napojach, nie tylko alkoholowych. 7 czerwca wybierzemy najciekawsze wypowiedzi i ogłosimy zwycięzców. Powodzenia!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: