„Dieta szczęścia” – rozdajemy książki - KUKBUK

„Dieta szczęścia” – rozdajemy książki

Dieta i szczęście – te pojęcia zdają się wykluczać. Z pomocą wszystkim, którzy zmagają się z nadmiarem kilogramów, przychodzi w nowej książce szef kuchni Tom Kerridge.
dieta szczescia kukbuk

Jedzenie to wielka przyjemność, ale łatwo stracić nad nim kontrolę. Tom Kerridge, brytyjski mistrz kulinarny nagradzany gwiazdkami Michelin, autor programów telewizyjnych i książek, w wieku 40 lat zorientował się, że waży 190 kilogramów. Jako wielki smakosz wiedział, że nie jest w stanie przejść na restrykcyjną dietę pełną ograniczeń, dlatego wziął się do pracy nad takim sposobem odżywiania, który jednocześnie syci, daje szczęście i umożliwia spadek wagi. W dodatku można go stosować całe życie.

Dieta stworzona przez Kerridge’a jest oparta na produktach, które wspomagają wydzielanie hormonu przyjemności. Najprościej mówiąc, jest bogata w białko, a uboga w puste węglowodany. Dopaminowi bohaterowie, których ceni Kerridge, to tłusty nabiał, jajka, ryby, mięso, warzywa i owoce. To pokarmy bogate w tyrozynę, która powoduje wzrost poziomu dopaminy w mózgu. Węglowodany często służą nam tylko do zapychania się, a to przecież sos bolognese czy curry jest gwiazdą posiłku, a nie biały makaron czy ryż. Zamiast góry frytek do steku możemy zjeść wielką miskę sałaty z winegretem. To małe wyrzeczenie nie sprawi, że posiłek będzie niesmaczny, a zrobi dużą różnicę dla naszego organizmu. W książce oprócz kilku dietetycznych zasad znajdziecie 100 ulubionych przepisów autora na śniadania, obiady, przekąski i desery, a także wskazówki, jak robić zakupy, jak gotować i jak planować posiłki. Tym, którzy nie wyobrażają sobie rezygnacji z ziemniaków, chleba, kuskusu czy naleśników, autor proponuje niskowęglowodanowe zastępniki: kalafiorowe purée i kuskus, migdałowy chleb i placki oraz selerowy makaron. Zamiast owijać smakowitości w tortillę, stosuje omlety, a na przekąskę przegryza nie czipsy, tylko chrupiące skwarki. Brzmi smakowicie?

Chcecie sprawdzić, jak działa teoria Toma Kerridge’a? Mamy dla was trzy książki „Dieta szczęścia”. Aby je zdobyć, prześlijcie na adres konkurs@kukbuk.com.pl odpowiedź na pytanie: Jakie jedzenie daje wam największe szczęście? Na maile czekamy do 12 października – wybierzemy najciekawsze, a ich autorów nagrodzimy książkami. Powodzenia!

  • Ewelina

    czy były już wyniki konkursu?

  • Ewelina

    czy ktoś w redakcji pamięta o wynikach tego konkursu? 🙂

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: