Książka kucharska babć i dziadków - KUKBUK

Książka kucharska babć i dziadków

Smak placka z kruszonką czy kartaczy wspomina się latami i skrupulatnie przechowuje w pamięci z nadzieją, że jeszcze kiedyś trafi się na podobny. Za sprawą wydanej niedawno apetycznej książeczki „Warszawskie historie kuchenne” ulubione smaki dzieciństwa będziemy mogli odtworzyć wreszcie we własnej kuchni.
ksiazka kucharska babci kukbuk

Książka powstała z inicjatywy Fundacji Inicjatyw Społeczno-Ekonomicznych i jest efektem projektu zrealizowanego z grupą stołecznych seniorów. Najpierw nadsyłali oni przepisy, potem jury w składzie: Jakub Kuroń i Basia Starecka z KUKBUK-a wyłoniło trzydzieści dwa najlepiej odzwierciedlające historię miasta, na koniec zaś szczęśliwi laureaci poprowadzili warsztaty. Relację z nich możecie zobaczyć tu.

ksiazka kucharska babci kukbuk

W książce znajdziecie nie tylko zapomniane przepisy na pleśniak i faszerowane jajka babci Kazi, lecz także receptury na lekkie i zdrowe dania: sałatkę z jarmużu, zupę jabłkową i arbuzowe lody bez cukru. Co więcej, przepisy są opatrzone opowieściami o danym daniu. Jeśli i wy macie jakieś smaki, za którymi tęsknicie, opiszcie je w komentarzach pod tym postem. Osiem najlepszych nagrodzimy książkami „Warszawskie historie kuchenne”. Na historie czekamy do piątku, 23.01, do godziny 12. Rozwiązanie tego samego dnia o 16.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: