Kopenhaska Noma zamknięta? - KUKBUK

Kopenhaska Noma zamknięta?

Szykują się spektakularne zmiany w najlepszej restauracji na świecie.

Zdjęcie: unsplash.com

kopenhaska noma zamknieta kukbuk

Stary magazyn – na ścianach graffiti, w środku skatepark. Trudno sobie wyobrazić, że to tutaj w 2017 roku ma się odrodzić restauracja odznaczona dwoma gwiazdkami Michelina. René Redzepi ma jednak wizję – chce przekształcić opuszczoną nieruchomość w miejską farmę. Na dachu budynku powstanie szklarnia, wokół restauracji zamiast asfaltu pojawią się grządki, a na pobliskim jeziorze będzie pływała tratwa z polem uprawnym. Własny ogród da szefom kuchni unikalną możliwość kontroli jakości składników, lecz także nauczy pokory – kucharze będą gotować z tego, co zrodzi ziemia. Pogodzenie gotowania z naturą to główny cel metamorfozy Nomy – menu restauracji będzie się zmieniać w zależności od pór roku. Jesień będzie czasem potraw z dzikiej zwierzyny, grzybów i owoców lasu. W zimie, kiedy brzuchy ryb są pełne ikry, Noma będzie się zmieniać w restaurację z owocami morza. Wraz z wiosną do restauracji zawita menu wegetariańskie i będzie gościć aż do końca lata – dania będą przygotowywane z warzyw i owoców wyhodowanych we własnym ogrodzie.

To jednak nie koniec rewolucji. Redzepi, po raz pierwszy w swoim życiu, planuje otwarcie drugiego lokalu. Nowa restauracja również będzie się mieścić w Kopenhadze, jednak jej klimat ma być zdecydowanie mniej zobowiązujący. Na czele nowej kuchni stanie Kristian Baumann.

Redzepi planuje także powtórzyć tegoroczny eksperyment z Japonii. Tym razem, aby gotować z lokalnych produktów, pracownicy Nomy przeniosą się na kilka miesięcy do Sydney.

 

René Redzepi wierzy, że restauracja, którą prowadzi już od 12 lat jest gotowa na rewolucję. Szef kuchni szuka odpowiedzi na pytania – co to znaczy być lokalną restauracją w regionie nordyckim, w jakim kierunku powinna się rozwijać kuchnia. W ciągu ostatnich lat Noma odznaczała się pionierskim podejściem do fermentacji czy gotowania dań z owadów. Każdy krok naprzód wiąże się z pewnym ryzykiem – René Redzepi jednak podejmuje kolejne wyzwania i kieruje współczesne restauratorstwo na zupełnie nowe tory.

Zdjęcie: unsplash.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: